Ekspert SZO: Ne oslanjajte se mnogo na američke obaveštajne podatke

Pratite nas
Piter Dasak, član tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji boravi u Kinu radi ispitivanja porekla kovida 19, odbacio je zahtev Vašingtona da verifikuje nalaze misije eksperata SZO, rekavši da američke obaveštajne podatke o tom pitanju treba gledati sa skepticizmom.

Ekspertski tim SZO održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je rečeno do kakvih se otkrića došlo nakon četiri nedelje boravka u Vuhanu, kineskom gradu u kome je prvi slučaj virusa korona prijavljen još decembra 2019. 

SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze

Prema rezultatima istraživanja koje su eksperti SZO sproveli u Kini, trenutno nema dokaza koji podržavaju teoriju da je virus procurio iz laboratorije u Vuhanu.

Eksperti SZO su naveli da je verovatno da je virus prešao sa životinja na ljude, iako ne postoji direktna veza koja podupire teoriju da potiče od slepih miševa.

Američki Stejt department naveo je da neće prihvatiti zaključke tima SZO bez da te nalaze prethodno ne provere obaveštajne službe SAD.

Kritike na račun Amerike je uputio Piter Dasak, britanski parazitolog i zoolog koji je bio deo misije SZO.

Tvrdeći da američki predsednik Džo Bajden mora da se predstavi kao oštar prema Kini, naučnik je upozorio da je Vašington nepogodan za ponovnu proveru otkrića tima SZO.

„Ne oslanjajte se previše na američke obaveštajne službe, greše na mnogo nivoa“, napisao je Dasak na Tviteru, dodajući da bi sa zadovoljstvom pomogao Beloj kući ako želi da pregleda podatke misije.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa je više puta tvrdila bez dokaza da je virus procurio sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, a sam Tramp je bolest često nazivao „kineskim virusom“ i optuživao Peking da nije učinio dovoljno da zaustavi njegovo širenje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala