Britanski matematičar: Uzrok mnogih nevolja i smrti tokom prošle godine staje u jednu limenku soka

CC0 / pixabay / Limenka
Limenka - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Pratite nas
Kit Jejts, britanski matematičar sa Univerziteta Bat, izneo je nesvakidašnju tvrdnju da bi se sve čestice virusa korona koje su trenutno prisutne u svetu mogle da stanu u limenku gaziranog soka.

Kombinujući podatke o stopi infekcije na globalnom nivou, brojeve slučajeva zaraze i procene virusnog opterećenja, Jejts je sračunao da u svakom trenutku postoji oko dve milijarde milijardi virusnih čestica SARS-KoV-2. 

SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze

Jejtsovi proračuni pretpostavljali su prečnik od 100 nanometara, odnosno 100 milijarditih delova metra za čestice virusa korona. Iz ovog ukupnog broja, izveo je sferni volumen, uključujući zloglasni šiljasti protein, prenosi RT.

Uzimajući u obzir sve fizičke karakteristike strukture virusa i omogućavajući razmak između cestica virusa, ukupna zapremina je i dalje bila manja od zapremine gaziranog pića u limenci od 330 mililitara.

„Zapanjujuće je pomisliti da uzrok svih nevolja, teškoća i izgubljenih života tokom prošle godine može da stane u nekoliko gutljaja“, rekao je Jejts.

Od početka pandemije virusa korona umrlo je više od dva miliona ljudi, a zabeleženo je više od 107 miliona slučajeva zaraze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala