Švedska završila na sramnoj listi UN

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDŠvedski policajci patroliraju u centru Stokholma
Švedski policajci patroliraju u centru Stokholma - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Ujedinjene nacije pozvale su Švedsku da odmah vrati kući svoje državljane koji se nalaze u kampovima na severu Sirije. Švedska je jedna od evropskih zemalja koja je za vreme uspona DAEŠ-a bila među vodećim „proizvođačima“ džihadista po glavi stanovnika, a sada se suočava sa poteškoćama da „decu DAEŠ-a“ locira i vrati.

Prema navodima portparolke UN za terorizam Finuole Ni Olen, Švedska je sa još 56 država članica UN završila na „listi sramote“ te organizacije zbog nepoštovanja međunarodnog prava.

„Ovo nije lista na kojoj želite da budete. Trebalo bi da aktivno radite na tome da nestanete sa liste”, rekla je ona za SVT.

Prema njenim rečima, Švedska nije ispunila zahteve organizacije.

„Ako su žene i deca još uvek u kampovima u Siriji, oni nisu ispunili svoje obaveze prema međunarodnom pravu. Ako odrasli treba da budu krivično gonjeni, postoje kapaciteti i volja za to. Deca se moraju tretirati kao žrtve i treba da se spoje sa porodicom i integrišu u društvo“, naglasila je.

Ona je dodala da žene i deca žive u užasnim i nehumanim uslovima u kampovima u Siriji. 

Švedska granica - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Švedska uvodi nova pravila na granici ― ne važe za migrante

Švedska je prethodno nekoliko puta pokušala da vrati decu švedskog porekla iz kampova u Siriji.

Dete čiji je roditelj švedski državljanin automatski dobija švedsko državljanstvo bez obzira gde se u svetu rodilo.

Međutim, veliki deo dece u kampovima rođen je nakon što su se njihove majke pridružile DAEŠ-u. Neke žene su se ponovo udale ili sklopile nova partnerstva pošto su im muževi ubijeni. Ovo je otežalo švedskim vlastima da tačno utvrde koja deca su švedski državljani.

U proleće 2019. godine, sedmoro dece zloglasnog regrutera DAEŠ-a vraćeno je u Švedsku, što je podstaklo raspravu i među političarima i među širom javnošću.

DAEŠ, poznat i kao takozvana Islamska država je teroristička organizacija zabranjena u Rusiji i drugim zemljama, piše Sputnjik internešenal.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala