Švedska uvodi nova pravila na granici ― ne važe za migrante

© AFP 2023 / TT NEWS AGENCY / ERLAND VINBERGŠvedska granica
Švedska granica - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Dok šalje vojnike kako bi pomogli policiji u nadgledanju državne granice i sprovođenju zabrane ulaska zbog mutiranog soja virusa korona, Švedska je iz humanitarnih razloga iz novih ograničenja izuzela tražioce azila.

Počev od 6. februara, svi strani državljani, koji ne dolaze iz zemalja za koje važi zabrana, prilikom ulaska u Švedsku moraju da imaju negativan test na virus korona ne stariji od 48 sati, odlučila je švedska vlada na zahtev Agencije za javno zdravlje zbog pojave novih, potencijalno zaraznijih sojeva virusa, javio je švedski javni servis SVT. 

Da li vakcinisani treba da imaju veću slobodu da putuju?

„Novi sojevi virusa zabrinjavaju“, rekao je švedski premijer Stefan Lofven na konferenciji za medije.

To je ponovio i ministar unutrašnjih poslova Švedske Mikael Damberg.

„Današnja odluka je važna kako bi se smanjio priliv novih sojeva virusa koji su otkriveni u nekoliko zemalja. Kako navodi švedska Agenciji za javno zdravlje, postoji velika neizvesnost u vezi sa novim sojevima i iako su zabeleženi u Švedskoj, važno je da preduzmemo ovaj korak. Ovo će smanjiti rizik da se još više prišire“, rekao je Damberg, ističući da postoje brojni izuzeci.

Jedna grupa koja je neće morati na švedskoj granici da pokazuje negativan test na koronu su migranti koji traže azil u toj zemlji.

Iako je imigracija znatno opala od početka pandemije korona virusa, ova skandinavska zemlja je primila skoro 13.000 tražilaca azila tokom 2020. godine. 

Nova pravila prilikom ulaska u Švedsku se ne odnose i na ljude sa „hitnim porodičnim razlozima“ i ljude koji moraju na operaciju ili im je potrebna medicinska nega koja se ne može odložiti. 

Trudnica - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Alarmantni rezultati istraživanja: Korona preti da uništi čovečanstvo i nakon što je iskorenimo

Iz humanitarnih razloga tražioci azila jedna su od grupa koje su izuzete od opšte zabrane ulaska koja se primenjuje za državljane zemljama izvan Evropske unije i Evropske enomske zone.

Sezonskim radnicima, studentima i uspešnim sportistima iz zemalja izvan Evropske unije i Evropske enomske zone takođe je dozvoljeno da putuju u Švedsku, ali za razliku od migranata iz azila, oni moraju da pokažu negativan test na kovid 19.

Prema trenutnoj odluci švedske vlade, nova pravila će se primenjivati do 31. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala