Rusija od hipersoničnog oružja pravi bazu snaga nenuklearnog odvraćanja

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Baza ruskih nenuklearnih snaga za odvraćanje biće hipersonični sistemi, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Jača se potencijal nenuklearnih snaga odvraćanja, pre svega preciznog oružja. Osnovu će činiti različiti hipersonični kompleksi“, izjavio je Šojgu na operativnom sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije.

On je naveo da ruska vojska polaže nadu u uvođenje tehnologija veštačke inteligencije u naoružanje.

„Prošle godine smo ispunili nalog vrhovnog komandanta, dat ukazom od maja 2012. godine: udeo modernog naoružanja i vojne opreme u vojsci iznosio je 70,1 procenat. Sada je neophodno osigurati uvođenje tehnologija veštačke inteligencije u perspektivno naoružanje“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u borbenoj obuci se sve više koriste robizovani kompleksi, bespilotne letelice i automatizovani sistemi upravljanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je tokom obraćanja Federalnoj skupštini 2018. godine, saopštio da Rusija pravi hipersonično oružje. U pitanju su kompleksi „Avangard“ i „Kinžal“, a kasnije je otkriveno da se pravi i hipersonična krstareća raketa „Cirkon“.

Raketa avangard - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Ministarstvo odbrane Rusije: Potrebno još hipersoničnog oružja

Hipersonični raketni sistem „Avangard“ može da razvije brzinu 20 puta veću od brzine zvuka. Prvi kompleksi su locirani u Jasnjenskoj raketnoj diviziji u Orenburškoj oblasti.

Raketa supersoničnog kompleksa „Kinžal“, prema izjavama tvoraca, garantovano mogu da probiju sve postojeće vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme, isporučujući nuklearne i konvencionalne bojeve glave na udaljenost do 2.000 kilometara. Lovci-presretači MiG-31K su opremljeni „Kinžalima“.

Hipersonična raketa „Cirkon“ može da razvije brzinu od devet Maha (devet puta više od brzine zvuka, više od 10.000 kilometara na sat) i ima domet leta preko 1.000 kilometara.

Plan je da se „Cirkonima“ naoružaju brodovi i podmornice, kao i brodovi u izgradnji. Pored pomorske verzije, ruski predsednik je pomenuo i razvoj kopnenog „Cirkona“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala