Nemački mediji: Berlin se okreće Moskvi zbog katastrofalne situacije sa vakcinama u EU

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKutije sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve" u komori za skladištenje
Kutije sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve u komori za skladištenje - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Nemačke vlasti razmišljaju o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) zbog katastrofalne situacije sa vakcinama u Evropskoj uniji, piše nemački list „Spektakor“.

U slučaju da evropski regulatori odobre ruski preparat, on će postati četvrta vakcina na evropskom tržištu nakon vakcina kompanija „Fajzer/Bionek“, „Astra Zeneka“ i „Moderna“.

„Lako se može razumeti zašto bi Nemačka mogla da se prikloni vakcini 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Korišćenje preparata 'Fajzer/Biontek' i 'Moderna' otežano je zbog kašnjenja u isporuci i političkih kalkulacija“, smatra Spektakor.
Pakovanja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Vakcina „Sputnjik Ve“ prošla fazu naučne konsultacije regulatora EU

Što se tiče vakcine „Astra Zeneka“ evropski regulatori su i dalje oprezni prema njoj.

U članku se obraća pažnja na publikaciju o rezultatima treće faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u uglednom medicinskom časopisu „Lanset“. Ispitivanja su potvrdila veliku bezbednost preparata i efikasnost od 91,6 procenata.

Prema mišljenju nemačkog lista ova vest je bila razlog za „burnu aktivnost“ u Nemačkoj.

„U Nemačkoj su pozdravili mogućnost dobijanja još jedne vakcine, jer u zemlji raste nezadovoljstvo sporim tokom vakcinacije“, navodi list.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u januaru izjavila, da je Rusiji predložila pomoć u registraciji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, Nemačka je spremna na saradnju, ali da bi se vakcina koristila u Evropskoj uniji mora da dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

Međutim, jedna članica EU, Mađarska, samostalno kupuje rusku vakcinu, a i Češka trenutno pregovara o nabavci ruske vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala