Vakcina „Sputnjik Ve“ prošla fazu naučne konsultacije regulatora EU

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPakovanja vakcine "Sputnjik Ve"
Pakovanja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) završila je konsultovanje tvoraca ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koji sada mogu podneti zahtev za registraciju na tržištu Evropske unije, saopšteno je Sputnjiku iz EMA.

„U ovoj fazi možemo reći da je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' održao naučnu konsultaciju sa EMA o njihovim vakcinama protiv kovida 19 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) (koja je poznata i kao Gam-COVID-Vac). Kao sledeći korak kompanija može da pripremi zahtev za dobijanje potvrde o registraciji“, rekao je naš sagovornik.

Predstavnik Evropske agencije za lekove takođe je pojasnio da agencija zasad nije primila zahtev za registraciju od tvorca vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), kao i da se o rokovima za dobijanje odobrenja od EMA za tržište EU može razgovarati nakon što prime odgovarajući zahtev.

U slučaju da Evropska komisija izda uslovnu potvrdu o registraciji i odobrenje, ruska vakcina će se moći centralizovano isporučivati u EU. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci. Do sada su sklopljeni ugovori sa šest proizvođača.

Ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da se nada da će Unija moći da registruje rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala