Belorusija ponudila zamrzavanje vojnog budžeta u zemljama OEBS-a

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Belorusija je na zasedanju o vojnim doktrinama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložila da se zamrzne rast vojnih troškova u regionu, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Belorusije.

Na događaju koji je organizovan u formatu video konferencije zemlju je predstavljao šef odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Belorusije Oleg Voinov.

Kako je navela pres služba na svom kanalu na Telegramu, general Voinov je dao nekoliko predloga za jačanje međunarodne i regionalne bezbednosti, uključujući i zamrzavanje povećavanja vojnih potencijala i troškova, obima i intenziteta vojnih aktivnosti, koji bi u budućnosti doveli do smanjenja tenzija u regionu i izgradnje poverenja“.

Pored toga, Minsk je predložio da se započnu pregovori prema novom režimu kontrole nad standardnim naoružanjem u Evropi i potvrde zabrane razmeštanja „kopnenih balističkih i krstarećih raketa sa dometom lansiranja od 500 do 5.500 kilometara“.

Među inicijativama je bilo i „sprovođenje politike 'obuzdavanja' u vezi sa razmeštanjem dodatnih vojnih objekata i jedinica oružanih snaga drugih država na svojoj teritoriji, na trajnoj ili privremenoj osnovi“.

Minsk se izjasnio i za povratak „normalnog funkcionisanja Sporazuma o otvorenom nebu.

Voinov je istakao i doprinos Belorusije međunarodnoj i regionalnoj bezbednosti.

General je rekao da je OEBS-u potreban „međusobno uvažavajući, ravnopravan i sveobuhvatan dijalog o trenutnim i budućim bezbednosnim izazovima i rizicima“, koji bi doprineo razvoju konkretnih mera za smanjenje mogućih vojnih pretnji i izbijanja oružanih sukoba.

OEBS ima 57 država-članica po celom svetu, obuhvata Evropu, Aziju i Severnu Ameriku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala