Američki cilj je međusobno priznanje Beograda i Prištine: Ambasada potvrdila Bajdenove želje

© AP Photo / Visar KryeziuPotpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini
Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
SAD i u vreme bivšeg predsednika DonaldaTrampa kao i sadašnjeg predsednika Džozefa Bajdena i dalje dele glavni spoljnopolitički cilj Srbije o pristupanju EU, a normalizacija odnosa sa Kosovom, uz međusobno priznanje kao osnov, odavno je prepoznata kao ključ postizanja tog cilja, navodi portparol ambasade SAD u Beogradu Džejms Hagengruber.

„Bivši predsednik Tramp je takođe veoma jasno izrazio ovu politiku. Na primer, 2019. pisao je predsedniku Aleksandru Vučiću o „nepokolebljivoj podršci“ SAD produbljivanju regionalne saradnje, a posebno njegovoj posvećenosti normalizaciji odnosa sa Kosovom“, navodi se u izjavi Hagengrubera koju je dostavio Tanjugu povodom pisma koji je aktuelni američki predsednik Džo Bajden uputio Vučiću povodom Dana državnosti, a u kome se apostrofira i međusobno priznanje između Srbije i Kosova.

Adresirana pisma - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Topla poruka Bele kuće za Sretenje: Da Srbija nestane

Hagengruber ističe da je „na dvema stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže“ i izražava uverenje da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa.

„Takav istorijski sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put ka ciljevima evropskih integracija i ekonomskog rasta Srbije“, navodi portparol američke ambasade.

Hagengruber dodaje da SAD ne žele ništa drugo nego da Srbija uspe u svojim težnjama ka EU, a da je povratak dijalogu između Kosova i Srbije, uz pomoć EU, presudan za taj uspeh.

On podseća na reči Bajdena da „sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do međusobnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije“.

On dodaje da bi to, kako kaže, poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, pogodovalo njihovim težnjama za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj da cela Evropa živi u miru i slobodi.

Potpredsednik SAD Džo Bajden i Hašim Tači u Prištini  - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Američka jednačina: Šta će „priznanje“ međunarodno priznatoj Srbiji od strane nepriznatog Kosova

U izjavi dostavljenoj Tanjugu se navodi i da Ambasada SAD izražava najiskrenije i najtoplije čestitke povodom Dana državnosti Srbije.

„Srbija se sada nalazi na uzbudljivoj i izazovnoj tački prerastanja u dinamičnu, modernu državu u društvu svojih suseda, u ujedinjenoj i slobodnoj Evropi“, kaže on i naglašava da SAD nastavljaju da podržavaju Srbiju na tom putu za postizanje trajnog prosperiteta, mira i stabilnosti.

Portparol američke ambasade poziva se i na reči Bajdena iz pisma - čestitke Vučiću i ističe: „Unapred se radujemo što ćemo sa Srbijom zajedno raditi na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja“.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala