Zašto Zapad žmuri pred pretnjom o ujedinjenju Kosova sa Albanijom?

© WikipediaKarta "Velike Albanije"
Karta Velike Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Pratite nas
Evropska unija i SAD kao da su nemi na pretnje Ramuša Haradinaja da će Kosovo ujediniti sa Albanijom ukoliko Srbija ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, jer nije homogena oko kosovskog pitanja, ali i jer su zapadne sile, odnosno Amerika i EU neusaglašene. Zašto Zapad žmuri pred najavama o ujedinjenju Kosova sa Albanijom?

Najave o ujedinjenju Albanaca, EU pripisuje predizbornoj kampanji Prištine, ali to nije razlog da ćuti, smatraju sagovornici Sputnjika.

Tirana formira Veliku Albaniju pod pokroviteljstvom NATO-a /video/

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ističe da EU ne reaguje na ove izjave kosovskih lidera jer je uverena da je to predizborna retorika.

Zapad žmuri pred najavama o ujedinjenju Kosova sa Albanijom

 „Portparol EU je osudio te izjave ali onako kako to čini Evropska komisija, dakle ništa jasno ili eksplicitno već je uopšteno rečeno da takve ideje narušavaju mir i stabilnost u ovom delu Evrope“, kaže naša sagovornica. Evropska komisija i većina u EU, dodaje ona, ovakve izjave shvata kao deo predizborne kampanje na Kosovu jer se i Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti bore za osvajanje vlasti.

„U takvim uslovima u 99 odsto slučajeva reči se ne biraju tako da oživljavanje tih prastarih ideja o velikoj Albaniji sada ima svrhu u pridobijanju glasova“, navodi Grubješić.

Naša sagovornica, s druge strane, uopšte ne sumnja da takva ideja postoji i da bi mnogi Albanci vrlo rado videli veliku Albaniju odnosno ujedinjeno Kosovo sa Albanijom ali misli da su takve ideje neostvarive i to je nebrojeno puta rečeno svima.

Brisel mora biti odlučniji u osudi

„Ukoliko bi se to shvatalo na drugačiji način, onda bi to značilo oživljavanje svih drugih velikodržavnih projekata što bi odvelo u rekompoziciju zapadnog Balkana. Verujem da je bilo reakcija iz EU ka Prištini „iza scene“, jer naravno ovo jeste opasan koncept. Ukoliko je EU stalo do mira i stabilnosti u ovom delu Evrope morale bi reakcije da budu jasnije i eksplicitnije“, napominje Suzana Grubješić.

Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Radikalizacija u Prištini: Haradinaj preti celom Balkanu – na potezu Zapad

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka podseća da koncept velike Albanije ne podržava ni istok ni zapad. Razlog zbog čega se EU ne oglašava po ovom pitanju, prema njegovom mišljenju, treba tražiti u nejedinstvu same EU.

„Evropska unija nema koherentan stav kada je u pitanju kosovska nezavisnost i uopšte status Kosova, jer pet njenih članica nije priznalo nezavisnost Kosova. Tako da ona ovu vrstu rasprave koju poteže deo rukovodstva u Prištini ne smatra dovoljno relevantnom. Pošto nema jedinstven stav prema Kosovu generalno se i ne oglašava“, kaže Đukanović.

EU ne vidi šta se radi u delovima Balkana

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose je uveren da postoji više faktora zbog čega je EU nema i to nisu samo izbori, odnosno utisak da je u pitanju samo izborna retorika.

„Evropa je opsednuta svojim problemima vrlo dugo i od 2015. ne rade ništa ozbiljno na Balkanu, već se bave svojim problemima. Pri tom ne razumeju da su tako Balkan prepustili sopstvenoj dinamici, što može da se razvije u raznim pravcima“, kaže Janjić.

Egocentrična politika EU, dodaje on, koja se vodi unutar država članica dovodi u pitanje njeno funkcionisanje i strašno podseća na SFRJ u raspadu.

Kosovski Albanci u uniformama OVK tokom ceremonije Noć požara u selu Prekaz 7. marta 2017. na dan kad je 1998. ubijen Adem Jašari.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2019
Čeka li Evropa „veliku Albaniju“, pa da nastavi integracije

„Znači, Evropa se očigledno strahom od ekonomske krize bavi unutrašnjim interesima nacija država, nemaju zajedničku geopolitiku i kada toga nema, propuštaju stvari kao što je ova kao da nisu na njihovoj teritoriji“, dodaje naš sagovornik.

„Bajdenova“ Amerika će se baviti sobom

Janjić kaže da nije siguran da će ideja o strateškom partnerstvu EU i Amerike zaživeti sa ovakvom Evropskom unijom.

„Bajdenova Amerika će se baviti sobom. To je ozbiljan problem i za nas i za Kosovo, jer ako se velike sile međusobno neusaglašavaju nego se pozicioniraju, a to se dešava, onda malo političari, oni koji su za velike države koriste prostor za svoje ideje, u ovom slučaju za veliku Albaniju“, objašnjava Janjić.

Ovo je period, zaključuje Janjić, kada velike sile moraju ozbiljno da se bave ovim delom sveta jer se čini da nema nikakvog orijentira/centra koji kontroliše situaciju, kako ne bi došli pred svršen čin što bi neminovno rasplamsalo strasti, ako ne i nešto gore.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala