Tajms: Pod istragom 200 britanskih naučnika zbog pomaganja Kini u pravljenju oružja masovnog uništenja

© AP Photo / Andy WongKina
Kina - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Oko 200 naučnika sa više univerziteta su pod istragom britanske vlade zbog sumnje da su pomagali Kini u pravljenju oružja masovnog uništenja.

„Desetine naučnika uskoro bi mogle da se nađu pred sudom. Ako samo 10 odsto njih bude osuđeno, to bi značilo da bi oko 20 naučnika moglo da ode u zatvor zbog pomaganja Kini u proizvodnji super-oružja“, objavio je britanski Tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2021
Novi NATO poziv protiv Rusije i Kine: Zaoštravanje globalnih odnosa

Naučnici su pod sumnjom da su nesvesno kršili stroge izvozne zakone donete kako bi se sprečilo da intelektualna svojina u osetljivim oblastima završi u „neprijateljskim državama“, rekli su izvori Tajmsa. Prema tim navodima, vlada se priprema da pošalje upozorenje naučnicima koji su pod sumnjom da su Kini prosledili istraživanja o naprednoj vojnoj tehnologiji.

Britanska vlada saopštila je Tajmsu kako je od 2008. godine za izvoz vojne robe ili tehnologije potrebna posebna dozvola.

Zapadne vlade optužuju Kinu za špijunažu, uključujući i hakerske napade, čija su meta vladini i korporativni sistemi. SAD su, tako, označile kineske tehnološke gigante kao bezbednosni rizik zbog njihovih navodnih veza sa kineskom Komunističkom partijom i vojskom, dok je Velika Britanija zabranila telekom kompanijama da instaliraju najnoviju 5G tehnologiju kineskog „Huaveja“.

Kineska vlada i tehnološke kompanije više puta su demantovale takve optužbe, uz navode da restrikcije koje se donose na zapadu krše međunarodne trgovinske sporazume, sprečavaju razvoj tehnologije i usporavaju ekonomski rast, protivno interesu biznisa i potrošača.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala