Novak Đoković je ponovo sam protiv svih

© AP Photo / Mark SćiefelbeinNovak Đoković nakon osvojene titule u Melburnu
Novak Đoković nakon osvojene titule u Melburnu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Novak Đoković u ponedeljak ujutru počinje pohod na devetu titulu na Australijan openu. Ujedno započinje i borbu protiv kritičara i svih onih koji žele da ga vide na kolenima.

Novak se u prvom kolu, ne pre 10.00 po srednjeevropskom vremenu, sastaje sa Žeremijem Šardijem, francuskim igračem koje je do sada pobedio u svih 13 međusobnih susreta.

Đoković u Australiji, pored devetog trofeja na tom turniru, juri i ukupno 18. Grend slem titulu, kojom bi se približio trenutnim liderima, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji imaju po 20.

Srpski teniser je već rekorder po broju trofeja u Melburnu, pošto je odavno prestigao Roja Emersona i Federera, koji imaju po šest.

Dobre igre u Australiji ne odnose se samo na Ozi open. I na ATP kupu je od prošle do ove godine ostvario 11 pobeda zaredom, u singlu i u dublu.

Za Australiju ga vezuje i prva GS titula, koju je osvojio pobedom nad Žo-Vilfridom Congom 2008. godine, a u periodu od 2011. do 2014. godine je upisao 25 vezanih trijumfa na ovom tlu.

„Da, da, to je ljubavna afera. Možda nešto slično, ne tako kao što Rada ima sa Rolan Garosom, ali osećao sam se oduvek nekako komfornije na ovom terenu, kako sam se vraćao svake godine. Što više pobeđujete, to imate više samopouzdanja i prijatnije se osećate na terenu. Ako se dobro osećate, bez obzira na podlogu, imate bolje izglede da igrate najbolje“, istakao je Đoković pred početak turnira.

Međutim, „ljubavna afera“ prošle godine imala je kraću amneziju tokom velikog finala protiv Dominika Tima.

U jednom trenutku publika koju pored velike podrške iz Srbije ipak pretežno čine Australijanci je stala na stranu Austrijanca – i to protiv sedmostrukog šampiona.

Novaku se to nije svidelo, ali je dodatni pritisak uspeo da preboli i ponovo se popne na tron. I onda je ponovo postao miljenik navijača.

Đoković je u Melburnu ono što je Nadal u Parizu, iako je, ipak, španski teniser dosta dominantniji.

Publika pak uvek hoće nešto novo. Nešto što ranije nije videla. Melburn je oduvek bio teren na kojem je momak iz Beograda imao podršku veću na ostalim slemovima. I bilo bi šteta da se to promeni.

​Đokoviću borba protiv publike i vanterenskih provokacija nije nešto na šta nije navikao, naprotiv. Toga, doduše, u Australiji gotovo da nikada nije bilo, ali su se stvari promenile ove godine.

On je u nekoliko navrata žestoko kritikovan zato što je australijskim vlastima poslao pismo kojim ih je pitao da olabave mere karantina koje su postavljene pred igrače.

Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Novaka je nazvao budalom, sada tvrdi da je Srbin njihov vođa

Pred igrače protiv kojih će se on boriti. Pred njegove potencijalne protivnike koji će dati sve od sebe da ga u naredne dve nedelje što ubedljivije pobede.

I to je uradio bez puno razmišljanja, a za to je dobio nekoliko „šamara“. Istini za volju, nije bio u potpunosti sam, ali je podrška bila daleko tiša od kritika koje su sevale sa svih strana.

Đokoviću je ovaj Australijan open biti svojevrsna prilika da kritičare ućutka i na terenu im pokaže da sve što kažu van njega ne može da utiče na konačni ishod.

Ukoliko to uspe da uradi iskupiće se za prethodna dva neuspeha – Rolan Garos i US open.

Pojedine izjave o koroni, vakcinaciji i održavanje Adrija tura na Novaka su bacile senku koju dugo nije mogao da otrese. I, iako je govorio da na njega komentari ne utiču u velikoj meri, na terenu se to nije osetilo.

Prva diskvalifikacija u karijeri na US openu (doduše, zbog spleta veoma nesrećnih okolnosti) i nekarakteristično užasno izdanje u finalu RG protiv Nadala.

Uz titulu na Mastersu u Rimu usledili su šokantan poraz od malo poznatog Lorenca Sonega u Beču i razočaravajuće ispadanje u polufinalu Završnog turnira.

„On se sada vratio u poziciju gde ponovo ima nešto da dokaže. Kao takav je i najopasniji“, rekao je nedavno bivši australijski teniser Tod Budbridž.

Još jedna stvar koju je potrebno istaći pred Novakov prvi meč je njegova doza požrtvovanja – za Srbiju.

Iako ne možemo bez sumnje potvrditi zašto je Nadal odustao od ATP kupa, Novak to nije uradio, već je bio spreman da se maksimalno istroši u pokušaju da svojoj zemlji donese novi trofej.

Igrao je singl, igrao je dubl, a verujemo da bi igrao i mik sdubl, tenis u kolicima i badminton da je to značilo da će Srbija imati veće šanse da bude na vrhu planete.

I onda se pojavi izvesni irski novinar – koji ima 30 hiljada pratilaca na Tviteru – i kaže da „svi žele da čuju da je Novak u karantinu“. I onda vidite da koliko god Novak bio požtrvovan, koliko god se svog vremena ulagao u bolje sutra ne samo njegovih prijatelja, već i protivnika, nikada neće biti dovoljno.

​Par dana ili par sati pred početak Australijan opena – turnira koji u trci za najboljeg svih vremena može da mu donese mnogo više nego ATP kup – nije bilo bitno. Novak je za Srbiju bio spreman.

Ruska teniserka Veronika Kudermetova - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2021
Teške optužbe iz Rusije na račun Australijanaca: „Obmana ili slučajnost?“

„Novak je bio fantastičan. Odigrao je svaki meč odlično i veoma sam mu zahvalan što je igrao ovde pred Grend slem. Rizikuje i igra naporne mečeve i u singlu i u dublu. Odradio je neverovatan posao. Trebalo bi svi da mu budemo zahvalni što ovo radi, što daje sve od sebe za našu zemlju“, rekao je selektor naše reprezentacije Viktor Troicki.

Đokoviću na ovogodišnjem Australijan openu neće biti lako. Vrlo je moguće da će navijači više nego ikada ranije biti na strani njegovih protivnika.

Ali, ovo neće biti prvi put da se Novak suočava sa ovakvom ili sličnom situacijom, a neće ni poslednji.

Koliko god zvučalo kao kliše, tokom cele njegove karijere uglavnom je više faktora bilo protiv srpskog tenisera nego što nije.

To je, manje-više, postao njegov zaštitni znak. To je, manje-više, postao jedan od razloga njegove dominacije.

​► Nadalu lakši put nego Đokoviću – može li Srbin ponovo da pokori Melburn?

Zverev o Novaku: Ponovo je predstavljen kao loš momak

Rusija prvak sveta u tenisu, nasledila je Srbiju na tronu /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala