„Korak-dva ispred“ neprijatelja: Ruski vojni stručnjaci predložili garantovanu zaštitu od NATO-a

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Ruski vojni naučnici predložili su opciju za borbenu upotrebu Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), koja će obezbediti garantovanu zaštitu od moguće NATO operacije. Novi pristup predstavljen je u časopisu „Vazduhoplovno-kosmičke snage. Teorija i praksa“ u izdanju Vojnog centra za istraživanje i obuku VKS-a.

NATO i Sjedinjene Američke Države napravili su ranije koncepciju višesfernih borbenih operacija, koje će se voditi na zemlji, moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru. Te operacije, prema zamisli američkih vojnika, započeće integrisanim masovnim vazdušnim napadima, kako bi se za nekoliko sati onesposobile neprijateljske nuklearne snage, najspremnije jedinice vojske, komandni i kontrolni centri, energetika i drugo.

Kako navode doktor vojnih nauka Vladilen Stučinski i kandidat vojnih nauka Mihail Koroljkov, NATO u okviru takvih napada planira da se na neprijatelja istovremeno obruši hipersoničnim, operativno-taktičkim i krstarećim raketama, da koristi bespilotne letelice i tek onda avione sa posadom, koja skoro da ne bi trebalo da pretrpi nikakve gubitke.

Kompleks za elektronsko ratovanje „Palantin“  - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Mediji: Rusija u slučaju rata može blokirati komunikacije NATO-a u Evropi

Kako bi se sprečile operacije, autor predlaže da se nanose kontra ili preventivni udari vojno-kosmičkim snagama, u kojim će se koristiti sva sredstva u jednom izviđačkom i udarnom prostoru, a koji će omogućiti da se neprijatelju nanese neverovatna šteta u početnoj fazi.

„Prilikom suzbijanja masovnog vazdušnog napada protivnika u početnoj fazi 'operacije sa više sfera', potrebna je koordinisana primena avijacije sa bespilotnim letelicama, raketnim oružjem različite primene, opremom za elektronsko ratovanje, oružjem zasnovanim na novim fizičkim principima u okviru sistema izviđanja i udara“, napominje se u publikaciji.

Autori navode da će u periodu 2025. godine do 2040. godine, tipični elementi domaćeg izviđačkog i udarnog sistema biti avioni, helikopteri, taktičke i operativno-taktičke krstareće i balističke rakete, bespilotne letelice itd. Kao specifičan primer elemenata sistema, publikacija pominje hipersonične rakete „Kinžal“, koje danas nose avioni MiG-31K.
Nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Priprema za sledeći rat: Amerika usađuje mantru da su Rusija i Kina posegle za nuklearnim oružjem

Pozivajući se na izjave načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Gerasimova na konferenciji akademije vojnih nauka, uključujući odbrambeni karakter ruske vojne doktrine, autor smatra da je najvažniji princip preventivne akcije „korak-dva ispred“. Odnosno, prilikom pretnje lokalnim ratom, Rusija bi trebalo da bude u stanju da pređe sa politike nuklearnog odvraćanja na nanošenje neprijatelju preventivnog poraza svim vrstama naoružanja.

Neuspeh integrisanog NATO udara na samom početku će dovesti i do neuspeha u postizanju ciljeva „operacije sa više sfera“, a rukovodstvo vojnog bloka će odbiti da ga dalje sprovodi, smatraju autori.

Poslednjih godina Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog sve veće aktivnosti NATO-a duž njenih zapadnih granica. Alijansa to naziva „uzdržavanjem ruske agresije“ i nastavlja da povećava snage. U Moskvi su podvukli, da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije potencijalno opasne za njene interese.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala