Haški sud odbio ruskim ekspertima pristup olupini oborenog aviona MH17

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o padu aviona "Malezija erlajnsa" "Boing 777" na letu MH17
Predstavljanje izveštaja o padu aviona Malezija erlajnsa Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Okružni sud u Hagu ne vidi potrebu da se stručnjacima ruskog koncerna „Almaz-Antej“ dozvoli da istraže olupine aviona MH17 u Holandiji pre nego što budu ispitani u slučaju, izjavio je predsedavajući sudija Hendrik Stinhejs na današnjem zasedanju suda.
„Odbrana je tražila da se pre ispitivanja stručnjacima ‘Almaz-Antej’ pruži mogućost da posete Holandiju i ispitaju olupine. Takođe je zatraženo da se pre ispitivanja stručnjaka ‘Almaz-Anteju’ pošalju fotografije svih delova olupine i fotografije delova koji nisu pronađeni. Sud ne vidi potrebu za tim“, objasnio je sudija.

U ponedeljak je u sudskom kompleksu Šiphol nastavljeno ročište u slučaju pada aviona na letu MH17.

Na ročištu 1. februara advokat Sabine ten Dushate, koja zastupa optuženog ruskog državljanina Olega Pulatova, izjavila da bi stručnjaci ruskog koncerna „Almaz-Antej“ trebalo da dobiju mogućnost da u Holandiji prouče olupine malezijskog „Boinga“ koji se srušio na istoku Ukrajine.

Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2020
Holandski sud odbacio zahteve za istragu alternativnih verzija pada malezijskog aviona

Suđenje za obaranje aviona na letu MH17 počelo je u Holandiji 9. marta 2020. Sudi se trojici državljana Rusije i jednom državljaninu Ukrajine: Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Leonidu Harčenku. Pulatova na suđenju zastupa međunarodna grupa koju čine dva holandska i jedan ruski advokat. Ostalima osumnjičenima sudi se u odsustvu.  

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala