Holandski sud odbacio zahteve za istragu alternativnih verzija pada malezijskog aviona

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17
Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Holandiji odbacio je zahteve za istragu alternativnih verzija pada malezijskog „boinga“ 2014. godine, saopštio je predsedavajući sudija Hendrik Stinhejs. Zahteve je uputila odbrana optuženog ruskog državljanina Olega Pulatova.

Saslušanja su počela 9. marta ove godine. Optužene su četiri osobe: Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Harčenko. Pulatova na suđenju zastupa međunarodna grupa koju čine dva holandska i jedan ruski advokat. Ostalima se sudi u odsustvu.

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala