Prebukiran „Severni tok 1“: Evropa dočekuje najveći mraz sa polupraznim skladištima gasa

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaGasovod «Jamal–Evropa»
Gasovod «Jamal–Evropa» - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Zapadnu Evropu je zahvatio najhladniji talas ove zime. To znači da će niske temperature povećati potrošnju gasa. Kako se pokazalo, države su dočekale februar sa polupraznim skladištima.

Prema prognozi, danas će u Berlinu biti minus deset stepeni Celzijusa. Od srede 10. februara temperatura će se povećati, ali do sredine sledeće nedelje će biti znatno niža od uobičajenih vrednosti za ovo doba godine.

Prošle godine su u ovo vreme u Evropi bila dva topla talasa sa temperaturama do 13 stepeni Celzijusa. Poslednji put je u Evropi ovako hladan februar bio 2012. godine.

Dobro za gas

Niske temperature povećaće potrošnju gasa i ujedno i potrošnju zaliha gasa u podzemnim skladištima.

Objekti podzemnih rezervi gasa Evropske unije bili su 7. februara popunjeni u proseku sa 48,45 procenata, navodi portal „Gas Infrastructure Europe".

Navedeni nivo je za 2,54 procenta niži od proseka za isti period u poslednjih pet godina (50,99 procenata). Rezerve gasa u Nemačkoj, na glavnom tržištu gasa u Evropi, pale su na 41,17 procenata, u Austriji na 50,05 procenata, Češkoj na 46,75 procenata, Francuskoj na 37,85 procenata, a u Ukrajini na 51,5 procenata.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Američki ugao: U gasovodu „Severni tok 2“ nikada ništa neće biti osim vazduha

Potrošnja rezervi gasa u Evropi je od velike važnosti za globalno tržište gasa. Pre svega, normalizuje ravnotežu vlasnika ovih rezervi. Prethodne dve zime u Evropi bile su tople i deo zaliha je „visio“ na skladištu dodatnih godinu ili dve, što predstavlja blokiran novac.

Za tradicionalne dobavljače gasa u Evropu, kao što je „Gasprom“, ovo predstavlja dodatni pritisak na proizvodne kapacitete tokom leta, izjednačavajući njihov godišnji profil proizvodnje.

Dobavljači tečnog prirodnog gasa će imati prazan period u dostavljanju gasa leti, kada će trenutna navala potražnje za gasom u severoistočnoj Aziji oslabiti.

„Gasprom“ ovih dana u potpunosti koristi „Severni tok“ i „Jamal-Evropa“. Kroz Ukrajinu čak dostavlja i malo više, 119 milijardi kubnih metara dnevno, nego što je morao da rezerviše na kraju 2019. godine u okviru trilateralnih sporazuma između Rusije, Evropske unije i Ukrajine - 110 miliona kubnih metara dnevno.

Evropa svoju najveću potražnju ima tokom dvostruko manjeg snabdevanja tečnim prirodnim gasom, jer je on sada potrebniji u severoistočnoj Aziji. Tamo je ili glavni ili jedini izvor prirodnog gasa. Mnogi evropski terminali su zatvoreni za pretovar tečnog prirodnog gasa na druga tržišta i isporučuju simbolične količine gasa u unutrašnju mrežu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala