Bajdenov zahtev za priznanje poznata stvar, iznenađenje je što je u čestitki

© AP Photo / Jim Lo ScalzoDžo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik
Džo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ga nije iznenadilo to što SAD traži međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, ali ga je iznenadilo što takvu težnju predsednik SAD Džozef Bajden iznosi u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

On je za TV Hepi rekao da pominjanje priznanja u čestitki za Dan državnosti pokazuje stav američke spoljne politike, prenosi Tanjug.

Adresirana pisma - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Topla poruka Bele kuće za Sretenje: Da Srbija nestane

„Međutim, ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU s kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav, taj stav je iznet na jednom od najvažnijih mesta u svetu, u Beloj kući u septembru“, rekao je Selaković.

Kako kaže, Srbija je međunarodno priznata država i ne treba joj priznanje od tzv. Kosova.

Selaković je istakao da Srbija ima poziciju na kojoj insistira, a da i SAD imaju svoju poziciju na kojoj insistiraju.

„To nije razlog da mi od svoje pozicije odustanemo, već da samo veći i jači podstrek da u toj borbi za zastupanje naših interesa budemo istrajni, uporni, mudri. To je jedan od signala ove godine koja je i najavljena kao godina u kojoj nas čekaju veliki pritisci i velika iskušenja u kojima moramo da istrajemo i izdržimo do kraja“, rekao je ministar.

On je naveo da Srbija ne treba da se zaluđuje da će velike sile menjati svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, jer su mnogi od njih tome kumovali, te da tzv. Kosovo tretiraju kao nešto svoje i brane na svakom mestu.

„Međutim, velike sile nisu iste kao pre 14 godina, ali ni Srbija nije ista i ne vodi se politika na isti način. Da li će se razgovarati i sa novom američkom administracijom o KiM - da, hoće, da li će razgovori biti jednostavni i laki - sigurno da neće“, rekao je Selaković.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Francuskoj, on je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron inicirao novu metodologiju pridruživanja, ali je prepoznat u EU kao jedan od najznačajnijih lidera, neko ko će se pitati i uticati na dalja kretanja u EU.

„Nismo se dvoumili oko nove metodologije. Nama odgovara nova metodologija koja će pokazati koliko smo mnogo uradili. Koliko smo postigli i koliko je to doprinelo životnom standardu“, naveo je Selaković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala