Nadalu lakši put nego Đokoviću – može li Srbin ponovo da pokori Melburn?

© AP Photo / Andrew CouldridgeRafaerl Nadal i Novak Đoković
Rafaerl Nadal i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Pred početak Australijan poena Sputnjik sport vam donosi analizu žreba u kojem se nalazi čak osam tenisera i teniserki iz Srbije.

Đoković u Melburnu, u ponedeljak 8. februara, kreće u pohod na deveti trofej i ukupno 18. Grend slem titulu.

Pored Novaka našu zemlju predstavljaće još sedam igrača – pet u muškom, a dva u ženskom singlu.

Može li Novak do nove titule? Ko mu je najveća pretnja? Koliko Srba će proći u drugo kolo i može li neko i do trećeg?

Svima koji iole prate tenis jasno je da je Novak Đoković, osmostruki šampion, glavni favorit za osvajanje nove titule. Ipak, stvari nisu toliko jednostavne, ali jedno je sigurno – ukoliko naš predstavnik bude bio na najvišem nivou, ko god bio sa druge strane mreže neće imati šanse.

Još analiza kao što je ova moći ćete tokom turnira da pronađete u specijalnom delu našeg sajta posvećenom Australijan openu 2021. godine. Danas analiziramo deo žreb u kojem su srpski igrači, kao i put Rafaela Nadala, drugog tenisera planete.

​NOVAKU NEĆE BITI LAKO

Ćoković turnir počinje od francuskog tenisera Žeremija Šardija, kojeg je pobedio u svih 13 prethodnih duela.

Ništa drugačije neće biti ni u ponedeljak od oko deset časova, kada će njih dvojica izađi na „Rod Lejver arenu“, ali to nikada nije ni bilo sporno.

Iako su komentari šarenoliki, Novak definitivno nije imao mnogo sreće na žrebu.

Svima je jasno da kakav god da je bio žreb, to ne bi promenilo činjenicu da je Srbin prvi favorit za podizanje trofeja, ali mu je situacija definitivno otežana.

Novak će lako izaći na kraj i u drugom kolu, gde će se sastati sa Travaljom ili Tijafoom, a onda u trećem takođe ima lak posao, pošto će mu na megdan najverovatnije izaći ili Fric ili Opelka.

Projektovani rivali u osmini finala su Miloš Raonić i Sten Vavrinka, što je daleko od onoga što se priželjkuje u ovako ranoj fazi.

Ono što je dobro je to što ni Vavrinka ni Raonić nisu ni blizu igrača koji su osvajali titule i mučili „veliku trojku“ do pre nekoliko godina, ali su i dalje neugodni rivali.

​Odmah u narednom duelu, u četvrtfinalu, Novak će imati prvi pravi problem – Sašu Zvereva.

Zverev je u prva tri duela sa Srbinom upisao dve pobede, ali je u naredna četiri meča pretrpeo isto toliko poraza.

Rusija Dejvis kup tim - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Rusija prvak sveta u tenisu, nasledila je Srbiju na tronu /video/

Primer onoga što nas očekuje mogli smo da vidimo na ATP kupu, kada je Novak posle grčevite borbe pobedio Sašu.

Nemac ruskog porekla voli da igra u Australiji, što je pokazao prošle godine kada je došao do polufinala, i Novak će već u ovom duelu morati da pokaže svoj potpuni maksimum kako bi prošao dalje.

A, ukoliko prođe Nemca, ništa lakše mu neće biti u polufinalu, naprotiv. Doduše, ovo je Grend slem, pa je to i očekivano.

Ukoliko ne dođe do nekog većeg iznenađenja, u polufinalu gornjeg dela žreba Novak će se sastati sa Dominikom Timom.

A o tom duelu – odnosno spektaklu – otom-potom.

Ovako izgleda projekcija Novakovog žreba do finala:

  • 1. kolo: Šardi
  • 2. kolo: Tijafo
  • 3. kolo: Fric
  • 1/8 finala: Vavrinka
  • 1/4 finala: Zverev
  • 1/2 finala: Tim

NADALU VIŠE SREĆE NA ŽREBU

Ako kažemo da žreb nije bio naklonjen Novaku, onda je teško opisati koliko sreće nije imao Laslo Đere.

Đere će u prvom kolu turnira igrati sa Rafaelom Nadalom, drugim favoritom za osvajanje turnira.

Iako je Đere već dugo član najboljih 100 tenisera sveta, kada bi uspeo da osvoji jedan jedini set protiv Rafe – to bi se moglo smatrati čudom.

Novak Đoković na posteru na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
Da li je svet spreman za „najopasnijeg“ Đokovića?

Nadalov put nastavlja se preko Srbije, odnosno preko Viktora Troickog, ukoliko novi selektor reprezentacije naše zemlje u prvom eliminiše Amerikanca Majkla Moa.

Troicki ima veliku prednost u iskustvu nad Moom, ali je pitanje da li je kvalitet i dalje na nivou. Od ovog meča se očekuje velika neizvesnost, ali i ako Viktor uspe da prođe Amerikanca, sa Špancem će se provesti manje-više kao i Laslo.

Kao glavni konkurent Đokoviću, Nadal je dobio dosta lakši žreb. U prva tri kola ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema, a zatim, u osmini finala, ide na Fabija Fonjinija ili Aleksa De Minora.

Fonjini je neko ko je znao da namuči i pobedi Rafu, ali je daleko od forme u kojoj je bio u tim trenucima.

Na putu do polufinala „Biku sa Majorke“ stajaće još, najverovatnije, Stefanos Cicipas, Mateo Beretini ili Karen Hačanov, igrači koje je Nadal gotovo isključivo pobeđivao u karijeri.

U polufinalu, pak, može da bude problema. Ukoliko Medvedev izbaci Rubljova u četvrtfinalu, mogao bi ozbiljno da ugrozi i Rafu u polufinalu.

Najbolji ruski teniser je na kraju 2020. godine uspeo da savlada Španca, a i u dva duela pre toga je bio nadomak pobeda – i to na najvećim turnirima.

Biće interesantno videti kako će povreda leđa, zbog koje nije igrao na ATP kupu, uticati na Španca. Ne bi bio prvi put da Rafa igra „kroz“ povredu i potpuno je ostavi iza sebe za jako kratak period, ali...

Elem,

Ovako izgleda projekcija Nadalovog žreba do finala:

  • 1. kolo: Đere
  • 2. kolo: Troicki
  • 3. kolo: Evans
  • 1/8 finala: Fonjini
  • 1/4 finala: Cicipas
  • 1/2 finala: Medvedev

VEĆINA SRPSKIH TENISERA BI TREBALO DA PROĐE U DRUGO KOLO

Filipu Krajinoviću je otvoren žreb, pošto ni Robin Hase, ni Pablo Anduhar ili Kventin Hali nisu na njegovom nivou.

Filip je imao manjih problema sa povredom tokom ATP kupa, ali ne bi trebalo da je išta ozbiljno što bi ga sputilo da u Melburnu odigra maksimalno.

Trenutno 31. teniseru sveta ovo bi mogla da bude prava prilika da zaboravi neke razočaravajuće rezultate iz prošle godine i plasira se u treće kolo jednog Grend slema, što nije mali uspeh.

Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
AO: Đoković protiv Amerikanaca, Nadal protiv Srba!

A, ukoliko dođe do trećeg kola... Danil Medvedev, četvrti teniser sveta. I tu, verovatno, kraj.

U ponedeljak, kada i Novak, u drugo kolo će pokušati da prođe Miomir Kecmanović, koji je favorit protiv Kamila Majčaka.

Miomiru će ovo biti treće učešće u Melburnu i prilika da prvi put prođe u drugo kolo, što je dosta čudan podatak s obzirom da se radi o 42. teniseru sveta.

Dosta teži posao imaće Kecmanović u drugom kolu, ali prepreke pod imenom Adrijan Manarino i Denis Novak su premostive. Ipak, u trećem dolazi Zverev.

Srpski navijači će, ukoliko do ovog duela dođe, imati čemu da se nadaju, s obzirom da je Kecmanović u dva duela jednom uspeo da pobedi trenutno sedmog tenisera sveta. Ipak, Saša je apsolutni favorit.

Na potencijalnu minu u prvom kolu bi mogao da naleti Dušan Lajović, koji će kao prepreku imati veoma iskusnog Sergeja Stakhovskog.

Ukrajinac već godinama ne igra ni blizu svoje najbolje forme, ali zbog obilnog iskustva i nekarakterističnog stila tenisa za današnje doba nikome ne predstavlja željenog rivala.

Lajović u drugom kolu igra protiv Bedenea ili Bublika, a u trećem mu je projektovan Gael Monfis.

Ukoliko dođe do Francuza, Dušan bi mogao da iskoristi to što je Monfis već neko vreme u jako lošoj formi, pa možemo reći da on od svih srpskih tenisera, izuzev Novaka, ima najveće šanse za prolaz čak i u osminu finala.

KAKO ĆE PROĆI DAME?

Što se ženskog dela žreba tiče, Nina Stojanović počinje od Rumunke Irine Kamelije Begu, gde nijedan rezultat ne bi bio iznenađenje.

Za Ninu bi dobro bilo da pobedi i zato što pobednicu ovog duela, najverovatnije, u drugom kolu čeka Serena Vilijams, legendarna američka teniserka koja u svojim vitrinama ima 23 Grend slem titule.

Našoj najboljoj teniserki ovo možda bude prva i jedina prilika da sa druge strane mreže ima Serenu, koja će, doduše, biti apsolutni favorit u njihovom duelu.

Olga Danilović će na svom Grend slem debiju morati da se suoči sa Hrvaticom Petrom Martić, trenutno 16. teniserkom sveta.

Ovo je njihov prvi međusobni duel i Olgine šanse nisu velike, ali je sam plasman na jedan Grend slem veliki uspeh za teniserku koja nije opravdala očekivanja koja je postavila sebi osvojivši titulu u Moskvi 2018. godine.

Ukoliko bi iznenadila Martićevu, Olgi bi se koliko-toliko otvorio žreb sve do osmine finala...

Koliko će Srbija imati učesnika u drugom kolu?

Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Đoković pričao o „ljubavnoj aferi“, oduvao je i svog najvećeg mrzitelja /video/

Pored Đokovića, koji je praktično već tamo, očekuju se i pobede Krajinovića, Lajovića i Kecmanovića. Meč Troickog je nezahvalno predviđati, dok Đere polako može da krene da pakuje kofere.

Što se devojaka tiče, ni Nina ni Olga nisu favoriti na papiru, ali nemojte se začuditi ukoliko Srbija bude imala dve predstavnice u drugom kolu Australijan opena.

Takođe, nemojte se iznenaditi ukoliko ne bude nijedne...

Sve u svemu, ostanite uz Sputnjik sport i pratite Australijan open, jer jedno je sigurno – očekuje nas spektakl!

Surova sudbina Špankinje: „Mislila sam da je korona, kad ono – rak“

Kažu da je novi Nadal, a on u sebi vidi Federera /video/

Novaka kritikovao, pa ga intervjuisao: „Ne može u oči da ga pogleda“ /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala