Mađarska zvanično odobrila primenu vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve" (Gam-Kovid-Vak)
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve (Gam-Kovid-Vak) - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske odlučio je da se ruski preparat protiv novog virusa korona, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), može koristiti u ovoj zemlji, saopštio je mađarski ministar rada Mikloš Kasler na svom Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Nacionalni centar za javno zdravlje završio je zvanična ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“, „na osnovu kojih je donet zaključak da vakcina ispunjava karakteristike proizvođača u pogledu kvaliteta lekarskog sredstva i da se može koristiti na ljudima“.

„Prema odluci nadležnog organa, posle vakcina protiv kovida kompanija ‘Fajzer-BioNTeh’, ‘Moderna’ i ‘Astra zeneka’, u Mađarskoj je odobrena još jedna vakcina (‘Sputnjik Ve’). Na taj način sada imamo četiri vakcine za borbu protiv virusa korona“, napisao je ministar.

Mađarska je u novembru 2020. postala prva zemlja Evropske kojoj su isporučeni uzorci vakcine „Sputnjik Ve“ za sprovođenje ispitivanja. U januaru 2021. godine, Mađarski nacionalni institut za farmakologiju i bezbednost hrane završio je proveru dokumentacije o vakcinama „Sputnjik Ve“ i preliminarno odobrio ovaj lek. Konačnu odluku o upotrebi ruske vakcine trebalo je da donese Nacionalni centar za javno zdravlje.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala