Amerikanci odabrali novac pre zdravlja

© AFP 2023 / JONATHAN DANIELDvajt Hauard, američki košarkaš, na takmičenju u zakucavanju tokom Ol-star vikenda
Dvajt Hauard, američki košarkaš, na takmičenju u zakucavanju tokom Ol-star vikenda - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Najjača košarkaška liga na svetu (NBA) odlučila je da ove godine održi Ol-star takmičenje. Time je, jasno i glasno, svima rekla da joj je novac bitniji od zdravlja.

Korona je zahvatila Ameriku kao malo koju drugu zemlju na svetu, a sport je strah od virusa dobro osetio na svojoj koži.

I sama NBA liga je prošle godine suspendovana zbog širenja korone, da bi zatim bila odigrana unutar izuzetno striktnog „mehura“ u Orlandu.

Nova sezona počela je posle mnogo natezanja između Unije igrača i same lige – i to sa zakašnjenjem, uz mnogo rigoroznih pravila, novih odlaganja i skraćivanja regularnog dela.

Korak po korak, liga koja je počela krajem decembra ide svojim tokom, a, kao i svake sezone, došli smo nadomak Ol-star vikenda.

Ol-star vikend je takmičenje zabavnog karaktera koje se održava sredinom sezone i tokom kojeg se najbolji igrači takmiče u zakucavanju, brzom šutiranju trojki, umeću s loptom...

Ono što uvek izazove najveću pomamu je sam Ol-star meč, gde se po 12 najboljih igrača sa Istoka i Zapada sastane u međusobnom okršaju koji, neretko, bude izuzetno nezanimljiv zbog nonšalantne odbrane i straha od povrede.

Ipak, prestiž Ol-star utakmice i toga da budete deo Ol-star meča (ne zaboravite da glasate za Jokića!) često budu iznad svega, a publika se dobro zabavi.

Ove godine, doduše, situacija nije kao i svake prethodne – zbog korone.

„Ako moramo da nosimo maske i radimo milion stvari zbog samo te jedne utakmice, u čemu je poenta? Zbog čega igramo Ol-star utakmicu? Naravno, jasno mi je – novac pokreće svet“, rekao je Dieron Foks, plejmejker Sakramento Kingsa.

Korona je naterala čelnike NBA lige da pooštre pravila kako je sezona odmicala, pa na utakmicama više ne možete videti – ili barem ne bi trebalo da možete – grljenje igrača, razmenu dresova, pa čak ni nekoga bez maske, sem ako je na terenu.

Ništa bolje, u čudnom smislu te reči, ne bi bilo ni na Ol-star vikendu, koji će se, ipak, održati u Atlanti 7. marta.

„Ukoliko ne želite da igrate dobićete kaznu. To su ogromne kazne. Ukoliko te izaberu možeš da ne igraš jedino ako se povrediš. U svakom drugom slučaju - sledi kazna“, dodao je Foks.

Još jedan problem koji postoji je taj koji se tiče odloženih utakmica. Iako je od početka sezone prošlo tek mesec i po dana, nekim timovima je odloženo i po preko pet mečeva.

Ti mečevi će u nekom trenutnu morati da budu odigrani, što je, potencijalno, moglo da se desi tokom Ol-star vikenda. Ili da se barem smanji pauza kako bi drugi deo sezone brže počeo.

Prema nezvaničnim informacijama, liga i igrači su bili za to da se Ol-star vikend otkaže, ali je usledio pritisak od strane televizijskih kuća i sponzora.

I igračima je sve jasno.

„Svi znamo zbog čega igramo. Zbog novca. To je prilika da se napravi još novca. Novac pre zdravlja, to je otprilike to“, rekao je Kavaj Lenard, zvezda Los Anđeles Klipersa.

Ol-star vikend je bio popularan i zbog programa koji se ne tiče košarke. Brojni izvođači bili su deo ovog spektakla, kao, na primer, poznati reper Džej Kol, koji je 2019. godine bio glavna nekošarkaška atrakcija.

Mnogo toga se moglo videti prethodnih godina tokom Ol-star vikenda, ali ove, zbog pooštrenih restrikcionih mera, to neće biti slučaj. Iako trenutno ništa nije definitivno, veliko je pitanje da li će navijači moći barem u nekom minimalnom broju moći da budu deo vikenda.

Ol-star utakmica nije jedina stvar koju NBA igrači moraju da ispoštuju kako ne bi bili kažnjeni.

Srpski košarkaš Dušan Ristić, u sredini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Da li će Jokić biti MVP i ko će do titule na Jadranu?

U NBA ligi, na primer, igrači su ugovorom obavezani na razgovore sa medijima, što u evropskoj košarci nije slučaj. Daleko od toga.

I dok razgovor sa medijima praktično nikome nikada nije predstavljao nešto čemu se raduju, Ol-star meč neretko jeste.

To uzbuđenje je ove sezone potpuno iščezlo.

„Energija, interesovanje i uzbuđenje oko Ol-star utakmice su mi na nuli. Nadao sam se da ćemo imati pet dana odmora u martu, s obzirom da smo imali malo odmora između dve sezone. Nije pametno organizovati sve to tokom pandemije. Biću prisutan fizički, ali psihički neću“, rekao je Lebron Džejms, najbolji košarkaš današnjice.

Sve u svemu: igrači moraju da igraju, novac mora da se zaradi, a zdravlje? O tome nećemo...

Košarkaški as iz Sombora je na današnji dan pre 10 godina uputio čuveni poziv...

Još jedan alarm u Podmoskovlju – da li je Šveđanin opravdano „pobegao“ iz Rusije?

Srbi dominiraju Evroligom

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala