Da li će Jokić biti MVP i ko će do titule na Jadranu?

© AP Photo / Ralph FresoSrpski košarkaš Dušan Ristić, u sredini
Srpski košarkaš Dušan Ristić, u sredini - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Dušan Ristić, srpski košarkaš, za Sputnjik je govorio o borbi na Jadranu, u Americi i Evroligi, Jokićevom pohodu ka MVP nagradi...

U prvom delu priče sa Ristićem na našem portalu ste mogli da čitate kako ga je karijera navela put Rusije, gde će završiti sezonu.

Dvadesetpetogodišnji centar, nekada igrač Crvene zvezde, a sada Avtodora iz Saratova, u slobodno vreme prati dešavanja u košarkaškom svetu, pa nas je to navelo na razgovor o brojnim temama.

Situacija na Jadranu je takva da je borba za plej-of nikada veća. Partizan je praktično ostao bez realnih šansi za plasman u doigravanje, a iznad očekivanja igra nekoliko timova.

„Pogledajmo i ABA ligu, italijansku ligu... tamo osim Milana i Virtusa, koji su glavni favoriti, dosta timova pretenduje da uđe u plej-of. Ne znam da li je ikada u istoriji ABA lige bilo ovoliko timova koji mogu da konkurišu za titulu. Partizan, doduše, igra malo slabije u poslednje vreme, ali su oni uvek opasni. Mislim da nikada nije bilo ovoliko timova koji se bore za titulu“, kaže Ristić za Sputnjik.

 

Priča je prirodnim tokom otišla do Sjedinjenih Američkih Država i tamošnje NBA lige.

„Identično je u NBA. Niko nije započeo sezonu kao Milvoki prošle godine, kada su imali samo par poraza. Najbolji timovi imaju po pet, šest poraza i mislim da to govori o toj neizvesnosti, manjku domaćeg teren zbog navijača... jako je nezahvalno prognozirati bilo šta, mislim da će ključ biti ići od nedelje do nedelje i nadam se da će sezona biti uspešna što se tiče organizacije - i u Evropi i u Americi“, objašnjava nekadašnji student Arizone.

Gde je NBA, tu je i Nikola Jokić. Momak iz Sombora ove sezone pretenduje da osvoji nagradu za najkorisnijeg igrača, a glavni kandidat mu je još jedan centar – Džoel Embid iz Filadelfija 76ersa.

A, koga bolje da pitamo o toj borbi nego još jednog centra?

„Jako teško poređenje. Jokić iz sezone u sezonu, iz utakmice u utakmicu, dokazuje svoj potencijal i napredak. I dalje napreduje kao igrač, verovatno igra najbolju košarku u karijeri. Razlika između njega i Embida je ta što on svoje igrače pravi boljim zbog svog talenta da podeli asistenciju i pronađe svima otvorene šuteve“, kaže Ristić i dodaje:

„Embid je dominantniji u smislu poentiranja. Jako je teško odlučiti ko će da bude MVP. Mislim da bi trebalo uzeti u obzir i timski uspeh, a tu mala prednost ide Filadelfiji. Mislim da bi to na kraju sezone moralo da se uzme u obzir“.

Slična situacija kao u ABA ligi i NBA ligi je u Evroligi, najjačem evropskom klupskom takmičenju, koje je ove sezone veoma kompetetivno, a samim tim i nepredvidivo.

Vladimir Jovanović, srpski košarkaški trener - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
„Dobro nam došao u Zagreb“: Posle 30 godina – na kormilu ponovo Srbin

„Mislim da je jako teško doneti odluku o tome ko je favorit, to jest ko ima najveće šanse da osvoji takmičenje. Ne igra se pred navijačima, domaći teren kao da nije nikakva prednost i virus donosi dosta neizvesnosti jer se ne zna da li će se situacija pogoršati i u kom će smeru ići“, priča naš sagovornik.

Ove sezone smo imali priliku da vidimo veliki broj iznenađenja, pa Ristić smatra sledeće:

„U Evroligi ima nekoliko timova koji su svojim igrama pokazali da su ozbiljni konkurenti. To su CSKA, Barselona... Real igra malo slabije, ali ako gledate po imenima i oni su tu. Bajern Minhen igra dobro, Milano isto... Nikada nije bilo više timova koji mogu da budu favoriti za osvajanje titule. Fenerbahče, takođe, igra mnogo bolje dolaskom Gudurića, oni su se praktično preporodili kao tim“.

„Partizan je igrao Fajnal-for sa ekipom koja je za godinu dana primila četiri plate“ /video/

Srbija na Olimpijskim igrama može na Hrvatsku ili Rusiju!

Amerikanka: Verujte mi, ja sam Srpkinja /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala