Američki general: SAD zaostaju za Rusijom u nuklearnom arsenalu

© Foto : U.S. Air Force / Senior Airman Ashley BosterTransporter američke interkontinentalne balističke rakete "Minutmen 3"
Transporter američke interkontinentalne balističke rakete Minutmen 3 - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2021
Pratite nas
Bivši zamenik načelnika štaba američke kopnene vojske general Džek Kin saopštio je o ozbiljnim nedostacima u nuklearnom arsenalu zemlje.
„Moramo da modernizujemo svoj nuklearni arsenal, koji je sam po sebi obuzdavajući faktor i ne dozvoliti našim protivnicima podsticaj, jer oni mogu da iskoriste slabosti koje vide u našem nuklearnom arsenalu“, istakao je general za „Foks njuz“.

Kin je potvrdio da Sjedinjene Američke Države, zaista, imaju „ozbiljne slabosti“ u ovoj oblasti. Prema njegovim rečima, Vašington zaostaje za Moskvom u modernizaciji ove vrste naoružanja, iako se razmere arsenala dveju zemalja podudaraju prema Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3).

Rusija završava desetogodišnji program za poboljšanje nuklearnog oružja, dok se ono u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi u žalosnom stanju.

General je naglasio da će Sjedinjene Američke Države morati da dovedu svoj arsenal do standarda koje Moskva i Peking „smatraju ubedljivim“.  

Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2021
Hoćeš mir – spremi se za rat: Da li će Bajden pokrenuti rat kako bi „ugasio požar“ u Americi?

On je dodao da Sjedinjene Američke Države zaostaju za Rusijom i Kinom i u sredstvima predviđenim za ne-nuklearni sukob. Vašington treba da poveća broj ofanzivnih raketa kopnenog baziranja i protivbrodskih raketa, kao i da modernizuje konvencionalno naoružanje. U protivnom bi gubitnička strana (u ovom slučaju SAD) mogla da podigne nivo običnog sukoba na nuklearni.

„To je užasan scenario“, istakao je general.

Kin je uveren da je modernizacija pomenutih ratnih sredstavlja neodložno pitanje. Prema njegovom mišljenju, Pentagon treba da resetuje svoje borbene potencijale kako bi se prilagodio novim okolnostima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala