„Šah-mat za protivnike“: Tvorci ruske vakcine mogu biti nominovani za Nobelovu nagradu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaIsporuka vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve" Donjecku
Isporuka vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Tvorci ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) mogli bi biti nominovani za Nobelovu nagradu, rekao je šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
„To je najveće dostignuće i Ministarstva zdravlja, i ruskih naučnika, i akademika Gincburga, i profesora Logunova. Nije slučajno što se govori o tome da ih možda treba nominovati za Nobelovu nagradu“, rekao je Dmitrijev za televiziju „Rusija 1“.

On je zahvalio naučnom časopisu „Lanset“ što je ostavio politiku po strani i objavio članak o ruskoj vakcini.

„A mogli su i da ne objave. Zbog toga je razvoj ruskih časopisa i njihovo međunarodno priznavanje izuzetno važno za uspeh ruske nauke u budućnosti“, istakao je Dmitrijev.

Prema njegovim rečima, članak u „Lansetu“ je „šah-mat“ za protivnike ruske vakcine.

„To otvara mogućnosti na stranim tržištima ne samo za 'Sputnjik Ve', nego i za druge naše lekove“, dodao je Dmitrijev.

Prema njegovim rečima, kritičari ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koji su se njome vakcinisali, na taj način su se izvinili za svoje reči.

„Znate, bilo je mnogo kritika. Niko se nije izvinio, ali su se mnogi od njih vakcinisali. Stoga je to neki oblik izvinjenja putem stvarne vakcinacije, stvarnog delovanja“, smatra naučnik.

Takođe je dodao da bi Rusija do juna mogla vakcinisati sve Ruse koji žele da prime vakcinu protiv korone.

„Fokus je na vakcinaciji Rusa i Rusija je praktično jedina zemlja u svetu koja do juna može vakcinisati sve građane koji to žele“, rekao je stručnjak, istakavši da je za SAD i Evropu taj rok do septembra-oktobra.

„Zbog toga je to velika privilegija za Ruse. I naravno, glavni fokus je na Rusiji. Za sad se na strana tržišta isporučuju male količine vakcine“, dodao je Dmitrijev.

Po pitanju ruske vakcine oglasio se i direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg, koji je ponovo potvrdio da „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pruža stoprocentnu zaštitu od teških i srednje teških slučajeva obolevanja od virusa korona.

Takođe je dodao da centar „Gamaleja“ razvija tehnologiju koja će omogućiti da se vakcine prave brzo i efikasno, ukoliko se kovid 19 bude brzo menjao, prenosi „Rusija 1“.

Podsetimo, ugledni naučni časopisu „Lanset“ saopštio je da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala