Novčano obeštećenje za vlasnike oduzete imovine — 15 odsto od procenjene vrednosti

CC0 / Pixabay / restitucija imovina obeštećenje
restitucija imovina obeštećenje - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Svaki građanin koji čeka novčano obeštećenje na ime oduzete imovine dobiće 15 odsto od procenjene vrednosti.

Vlada je na sednici 21. januara usvojila da koeficijent na osnovu kog se donose rešenja u kojima će se utvrditi tačan iznos obeštećenja za svakog korisnika restitucije bude 0,15.

Ukupan iznos predviđen za obeštećenje bivših vlasnika je dve milijarde evra, a tačan iznos za svakog utvrđuje se u evrima, i to tako što se osnovica obeštećenja množi sa koeficijentom.

Da bi se bivši vlasnici ili njihovi naslednici mogli obeštetiti novčano bilo je potrebno da Vlada usvoji koeficijent, što je najavljeno da će biti urađeno do marta prošle godine.

U međuvremenu ispunjen je još jedan uslov kada je u decembru izmenjen Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Predviđen rok za kompletnu isplatu obeštećenja je 12 godina.

Kako se navodi u Zakonu, obeštećenje se „vrši u vidu državnih obveznica“ i u novcu za isplatu akontacije, i to za ona obeštećenja koja ne prelaze iznos od 1.000 evra po podnosiocu zahteva.

Ukupan iznos obeštećenja ne sme da ugrozi makroekonomsku stabilnost i privredni rast Srbije, navodi se u ovom Zakonu, zbog čega su za isplatu namenjene dve milijarde evra, uvećano za zbir pripadajućih kamata za sve korisnike, obračunatih po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje na preostali iznos obeštećenja i to od dana pravnosnažnosti rešenja do konačne isplate.

Iznos ne može da bude veći od pola miliona evra

Ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog bivšeg vlasnika, kako je preneo „Danas“, ne može preći 500.000 evra.

Kako bi izmirila obaveze prema bivšim vlasnicima imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, država će emitovati obveznice denominovane u evrima, i to u nematerijalnom obliku, bez kupona, pojedinačno za svaku godinu, dodaje list.

One će glasiti na ime i biti prenosive, a isplaćivaće se u evrima.

Obveznice dospevaju godišnje, sa prvom isplatom 15. januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija, i isplaćuju se u roku od 12 godina od datuma emisije.

Zakonom su predviđeni i izuzeci od ovoga, odnosno za one koji su na dan stupanja Zakona bili stariji od 70 godina obveznice će biti isplaćene u roku od pet godina, a za starije od 65 godina isplaćivaće se u roku od 10 godina.

Država će bivšim vlasnicima i naslednicima isplatiti i bespovratno akontaciju obeštećenja u novcu i to 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, a taj iznos ne može biti veći 10.000 evra.

Prema procenama Agencije za restituciju u Srbiji je do sada vraćeno 95 odsto imovine koja je mogla da se vrati u naturi, ukupno 7.235 objekata, od čega su više od polovine poslovni prostori.

Osim toga, vraćeno je i 76 odsto, odnosno 73.993 hektara poljoprivrednog zemljišta, 5.922 hektara šuma, dok je crkvama i verskim zajednicama vraćeno više od 78 odsto od ukupno tražene površine zemljišta.

Podseća se da su se zahtevi za vraćanje imovine i obeštećenje vlasnika podnosili od marta 2012. do marta 2014, nakon čega to više nije bilo moguće učiniti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala