Misterija Saturnovog meseca: Otkriveno jedinjenje koje se koristi kao raketno gorivo /video/

Planeta Saturn - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Misterija Saturnovog meseca Reja, koja traje otkako je pored njega proletela sonda „Kasini“, možda je konačno rešena. „Kasini“ je na tom mesecu snimio neobično jedinjenje koje ne reflektuje svetlost, a naučnici sada veruju da se radi o ostacima raketnog goriva.

Sonda „Kasini“ proletela je pored Saturnovog meseca 2017. godine i ispitivala je refleksiju svetlosti sa njegove površine kako bi utvrdila kakva jedinjenja postoje na njemu, prenosi „Nju sajentist“. Na Reji, najvećem Saturnovom mesecu, kao i na nekim drugim, uočena su jedinjenja koja apsorbuju ultraljubičastu svetlost.

„Pitali smo se šta bi to moglo da bude, a prvo smo mislili da se radi o nekoj vrsti leda. Bilo nam je potrebno mnogo vremena da utvrdimo o čemu se radi“, kaže Amanda Hendriks, sa Instituta za planetarne nauke u Kaliforniji.

Ona i njene kolege potom su istraživale u laboratoriji kako različita jedinjenja reflektuju svetlost i otkrili su da dva reaguju na isti način kao ono nađeno na Reji: hidrazin i hlor. Međutim, kako kaže Hendriks, teško je verovati da bi hlor mogao da se nađe na površini Reje.

Saturnov mesec - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2017
NASA: Moguć život na Saturnovom mesecu

Sa druge strane, hidrazin, koji se koristi kao raketno gorivo, mogao je da nastane od elemenata koji su prisutni na Reji, ali mogao je da dođe i iz atmosfere susednog meseca Titana. Naučnici veruju da hidrazin nije mogao da dođe na Reju iz samog „Kasinija“, iako ga on koristi kao gorivo, ali nije uključivao motore u blizini Saturnovog meseca.

„To je moguće objašnjenje, ali i dalje tražimo za odgovorom na pitanje kako se hidrazin našao na Saturnovom mesecu. Taj odgovor mogao bi da bude rešenje i nekih drugih hemijskih procesa koji se događaju u celom Saturnovom sistemu, ali i drugde u svemiru“, kaže Hendriks.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala