„Iskreno i tvrdo“: Prvi razgovor novog američkog državnog sekretara sa kineskim kolegom

© AP Photo / Carlos BarriaAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Prvi razgovor dva visoka predstavnika kineske i nove američke administracije Džoa Bajdena održan je danas. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jangom Đečijem. Američka strana tvrdi da razgovor nije bio prijatan, dok kineski mediji navode da je razgovor bio „iskren i tvrd“.

Blinken je naveo kako je „pozvao Kinu da osudi vojni puč u Mjanmaru“ i da je „upozorio Peking da će Vašington smatrati Kinu odgovornom za pretnje međunarodnoj stabilnosti zbog događaja u Tajvanskom moreuzu“, prenosi CNBC.

Državni sekretar SAD posebno je istakao temu ljudskih prava, dok je Jang pozvao Vašington da poštuje kineski suverenitet, objavio je američki medij.

​„Blinken je podvukao da će SAD nastaviti da se zalažu za ljudska prava i demokratske vrednosti, uključujući Tibet, Hongkong i Sinkjang, te je insistirao da se kina pridruži međunarodnoj zajednici u osudi vojnog puča u Burmi“, saopštio je Ned Prajs, portparol Bele kuće.

Sa druge strane, kineski „Global tajms“ navodi da je razgovor dve strane, koji je inicirao Blinken, bio „iskren i tvrd“.

Deca mašu zastavama prilikom Trampove turneje po Aziji - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Kina šalje signale Vašingtonu : Šta su uslovi za restart odnosa

Prema navodima kineskog državnog medija, Jang je pozvao SAD da koriguju svoje greške i krenu ka ozdravljenju bilateralnih odnosa sa Kinom.

Takođe, pozvao je SAD da odigraju konstruktivnu ulogu u promovisanju mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, podrže duh nesukobljavanja i kooperacije te da prevaziđu razlike i napreduju prema stabilnom razvoju kinesko-američkih odnosa.

Jang je podvukao da Kina i SAD treba da međusobno poštuju suštinske interese dve zemlje, političke sisteme i razvojne puteve, te da dobro vode svoje odnose. Kineski zvaničnik dodao je da kina ostaje na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i da to niko ne može zaustaviti.

Kineski zvaničnik poručio je američkom kolegi da je pitanje Tajvana od najveće važnosti i da je najosetljivije u odnosima SAD i Kine, te da ugrožava kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Jang je pozvao Blinkena da SAD prekinu da se mešaju u unutrašnja pitanja Kine, uključujući Hongkong, Tibet i Sinkjang.

Dok američki mediji ocenjuju da razgovor dvojice zvaničnika pokazuje da nema nagoveštaja poboljšanja odnosa, kineski „Global tajms“, citirajući stručnjake, navodi da se radi o „pozitivnom znaku“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala