Državljanin Srbije izručen Americi pod optužbom za milionsku prevaru

© Sputnik / Kiril Kalinikov / Uđi u bazu fotografijaHapšenje
Hapšenje - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Pratite nas
Državljanin Srbije A.S. koji je optužen da je prevario investitore za iznos od preko 70 miliona dolara, izručen je Americi, saopštio je v.d. tužioca za Severni okrug države Teksas Prerak Šah, objavila je ambasada SAD u Beogradu.

Srpske vlasti su 24. jula 2020. uhapsile A.S. (32), na osnovu američkog privremenog zahteva za hapšenje.

On je kasnije pristao na izručenje, a američki Federalni istražni biro (FBI) je 4. februara obavio njegovo prebacivanje iz Srbije u Severni okrug Teksasa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade.

„Uspešna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti“, rekao je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

On je dodao da su SAD zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti u zaustavljanju ovog ozbiljnog slučaja prevare.

„Zajednički rad je jedini način na koji možemo zaštititi naše građane od prekograničnog kriminala“, rekao je ambasador Godfri.

Kako se navodi u saopštenju, A.S. i preko 10 drugih osumnjičenih prevaranata optužnica podignuta pred Velikom federalnom porotom sa sedištem u Dalasu u julu 2020. godine tereti za zaveru radi vršenja internet prevare i zaveru u cilju pranja novca.

Ostali učesnici u zaveri su K.K, K.F, A.K, M.P, U.S i N.K, svi uhapšeni u julskoj akciji srpske policije. Jedan od zaverenika iz Amerike, H.M, uhapšen je u oktobru 2020. u Kaliforniji.

„Ova digitalna prevara u vrednosti od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca“, rekao je Prerak Šah.

Specijalni agent FBI iz Dalasa Metju DeSarno rekao je da su A.S. i njegovi partneri optuženi su za vršenje globalne prevare koja je investitore uvukla u milione dolara gubitaka.

Prema navodima optužnice, optuženi su učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući „Opšns Rajder“, „Bank de Opšns“, „Start Opšns“, „Dragon Majning“, „BTC Majning Faktori“ i „Triniti Majning“.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „investiraju“ u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svetskom tržištu binarnih opcija“, hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

S druge strane, na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu „kupiti bitkoine upola tržišne cene” zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade „non stop širom sveta“.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme.

„Optužnica samo navodi kriminalne radnje, ali ona nije dokaz. Optuženi su nevini ako se i dok se u sudnici ne dokaže da su krivi“, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko budu osuđeni, A.S. i ostali optuženi dobiće kazne do 20 godina federalnog zatvora.

„Sjedinjene Države cene i odaju priznanje Vladi Srbije na saradnji. Kancelarija za međunarodne poslove američkog Ministarstva pravde pružila je dragocenu pomoć po ovom pitanju. Pomoćnik američkog državnog tužioca Sid Modi je nadležni tužilac za ovaj slučaj“, dodaje se u saopštenju ambasade SAD, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala