Đukanović: Srbija u Nikšiću sprema Kosovski boj

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2021
Pratite nas
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je, u još jednom u nizu medijskih napada na Srbiju, da je zvanični Beograd rezultate crnogorskih izbora protumačio „logikom osvajača“, a da predsednik Srbije „svojatanjem crnogorske istorije želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije“.

Đukanović u intervjuu podgoričkoj „Pobjedi“, koji potpisuje crnogorska novinarka Tamara Nikčević, tvrdi da poraz njegovog DPS-a na avgustovskim izborima, Beograd koristi „kao otvorena vrata za nastavak svoje misije posrbljavanja Crne Gore i promene karaktera građanske države“.

„Budući da ciljevi velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori još nisu ostvareni, može se reći da je nervoza u sada jedinoj centrali DF-a — u državnom vrhu Srbije — u porastu. Tim pre što ni nova Vlada Crne Gore ne igra po njihovim taktovima“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim rečima, zvanični Beograd bi hteo čistiji model, da, kako kaže, preko svojih političkih trupa upravlja Crnom Gorom.

Lider sada opozicionog DPS-a i šef crnogorske države tvrdi da Beograd nervira to što njegova stranaka koju, kako je naveo, vidi kao jedinu relevantnu političku branu osvajanju Crne Gore, ne gubi podršku javnosti kako su očekivali.

Milo Đukanović na mitingu DPS-a u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Đukanović optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda

„Zato se u Nikšiću spremaju na ‘Kosovski boj’; zato je i popis, prema kazivanju beogradskih zvaničnika, u Crnoj Gori pitanje od najvećeg nacionalnog interesa Srbije: identitetskim inženjeringom Crnu Goru predstaviti kao srpsku državu. Nakon toga, DF bi mogao da sruši ovu vladu, osloboditi je zavisnosti od ‘poštenog Albanca’ i formirati pravu srpsku vladu sa čelnicima DF u njoj", naveo je Đukanović.

Govoreći o namerama i resursima koje navodno koristi srpski predsednik da bi ga uklonio s vlasti, Đukanović kaže da se precenjuju kapaciteti predsednika Srbije, čime se, kako navodi, ide na ruku „njegovoj (Vučićevoj) iluziji kako je nadomak cilja da osvoji Crnu Goru“.

„Nije! Na izborima za predsednika osvojio sam 54 procenta glasova; na čelu sam stranke koja ima trideset mandata i koja vrši vlast u najvećem broju crnogorskih opština. Dakle: polakote!“, poručuje Đukanović.

Predsednika Vučića optužuje da, kako se izrazio, svojatanjem Crne Gore želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije i dodaje da će to imati nikoliki uticaj na dužinu njegovog političkog trajanja i na budućnost Crne Gore.

“Naopako je da Srbija ponavlja greške devedesetih, koje su, nažalost, ne samo nju skupo koštale. Devedesetih je taj duh pušten iz boce prema Hrvatima i Bošnjacima, kasnije prema Albancima. Sada su na red došli Crnogorci”, kazao je Đukanović.

Optužujući Srbiju da kontinuirano produkuje nezdrave odnose sa susedima, Đukanović kaže da je to opasna igra koju devedesetih nisu uspeli da kontrolišu ni veći politički igrači od današnjih.

Milo Đukanović  - Sputnik Srbija, 1920, 17.01.2021
Milo otvara front: Trči počasni krug — do konačnog poraza /video/
„A znamo kako je završila: u genocidu i u Hagu“, naveo je Đukanović.

Ponovo je govorio i o „dva upliva velikosrpskog nacionalizma u izborni proces u Crnoj Gori“, sa, kako kaže, jasnom dijagnozom da iza obe stoji vlast u Srbiji, koja je time služila i strateškim interesima Rusije na Balkanu i u Evropi.

„Prva linija bila je politička, preko DF-a, čiji su čelnici lutke na koncu vlasti u Srbiji. Druga linija je SPC. Nešto komplikovanija za razumevanje, ali ne previše“, kazao je Đukanović.

Upitan da pojasni u kom smislu komplikovanija, Đukanović je odgovorio  da je vrh SPC je, kao i DF, instrument za manipulativno upravljanje od državnog vrha Srbije.

Đukanović optužuje Srbiju i da oživljavanjem „ideje velike Srbije, sada nazvane srpskim svetom“, želi da promeni karakter Crne Gore, koja bi, kako navodi, umesto dosadašnje multietničke, sekularne, proevropske zemlje, članice NATO-a, postala „nužan deo velikosrpskog trougla Beograd-Banjaluka-Podgorica“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala