Đukanović optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda

© DPS Crne GoreMilo Đukanović na mitingu DPS-a u Nikšiću
Milo Đukanović na mitingu DPS-a u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović optužio je danas Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz devedesetih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je „najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma“.

„Navodno su Srbi u regionu ugroženi, pa im treba zaštita Srbije kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih suseda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba“, rekao je Đukanović na početku vanrednog Kongresa DPS-a.

On je dodao da je SPC u Crnoj Gori branila, kako kaže, navodno ugrožene svetinje, iako je, kako tvrdi, zapravo „providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore“.

„Dakle, naš identitet, naše ime i prezime. Država Srbija se odmah nezvana našla u ulozi branioca, kako kažu njeni zvaničnici, svojih imovinskih prava, iako to tako ne tumači niko, čak ni iz redova SPC u Crnoj Gori. Ali smo tim povodom saznali da Srbiju u odbrani tobože ugroženog srpstva u Crnoj Gori vrlo zanimaju rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, i predstojeći popis stanovništva“, naveo je Đukanović.

Za to vreme, kako je dodao, neki od predstavnika međunarodne zajednice iskazivali su naglašenu zabrinutost za navodno ugrožene verske slobode, umesto da u delovanju SPC, kako je naveo, prepoznaju „tako očiglednu alatku malignog uticaja antievropske i anti-NATO politike u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu“, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Zato su tako složena iskušenja kroz koja Crna Gora upravo prolazi. I naša rešenost da odbranimo vredne tekovine savremenog razvoja naše države i društva mora biti nikad hrabrija i pametnija. S jasnom strategijom. Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore“, poručio je Đukanović.

On je dodao da je odgovor na izazove globalizacije i savremenog razvoja jasna strategija koja će Crnu Goru ubrzano reformisati i razvijati kao društvo znanja, otvoreno za inovacije i nove tehnologije, koje stvara šanse za obrazovane ljude i ukupnu mladu populaciju.

„Na ponude da izađemo iz prošlosti i jednostavno prevladamo podele, tako što ćemo izjednačiti antifašizam i saradnju sa okupatorom, naš odgovor mora ostati da je Crna Gora društvo neugasle slobode i oaza za sve koji su izloženi bilo kakvoj diskriminaciji. Svoju prioritetnu posvećenost prevazilaženju nasleđenih i limitirajućih podela u crnogorskom društvu osmišljavaćemo pažljivo i u partnerstvu sa svim političkim subjektima kojima je na srcu građanska i evropska Crna Gora“, poručio je Đukanović.

Tvrdi i da je Crna Gora „deo apetita velikosrpskog nacionalizma, eufemistički promovisanog kao 'srpski svet'“, a na širem planu „ruskog sveta“.

„Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nisu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada jugoslovenske federacije. Jer, i u tu tragediju sa preko sto hiljada ljudskih žrtava uvele su nas iste ideje velikodržavanih nacionalizama. Njihova brza restauracija, posle samo 25 godina, opominje da je nažalost, zasluženi politički pogreb ovih retrogradnih projekata ostao nezavršen posao“, rekao je Đukanović, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala