Zapad u „vakcina“ dilemi: Sarađivati sa Rusijom i popraviti odnose ili ne?

© AP Photo / David GoldmanZdravstveni radnik daje vakcinu pacijentu
Zdravstveni radnik daje vakcinu pacijentu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Uspeh ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) pokreće zanimljivu dilemu pred liderima evropskih zemalja – da li da sarađuju s Rusijom kombinujući svoje vakcine sa ruskim preparatima, ili ne, piše britanski list „Dejli telegraf“.

List skreće pažnju na to da niko od britanskih zvaničnika nije prokomentarisao članak u medicinskom časopisu „Lanset“, koji je 2. februara objavio rezultate treće faze kliničkog ispitivanja ruske vakcine koja se pokazala kao jedna od najbezbednijih i najefikasnijih na svetu.

S tim u vezi, „Dejli telegraf“ piše da je portparol britanskog premijera Borisa Džonsona odgovorio na molbu da prokomentariše članak „Lanseta“ rečima da time treba da se bave naučnici, ne dodajući više ništa.

Prekretnica u odnosima Rusije i Zapada

Istovremeno, list podseća na činjenicu da su ranije britanski zvaničnici više puta javno pružali podršku vakcinama američke kompanije „Fajzer“ i njenom nemačkom partneru „BioNTeh“, preparatu „Astra zeneke“ i Oksfordskog univerziteta i vakcini američke kompanije „Moderna“.

Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Impresioniran sam: Ugledni belgijski naučnik o efikasnosti ruske vakcine

Zaključak autora članka je da je trenutna strategija Džonsona da govori o uspehu britanskog programa vakcinacije u koji je uključeno preko 10 miliona ljudi. Međutim, list piše da će se ta strategija završiti kada svi odrasli u zemlji budu vakcinisani i da će tada biti pokrenuto pitanje treba li sarađivati s Rusijom po tom pitanju.

Stav koji britanski premijer i drugi zapadni lideri zauzmu prema „Sputnjiku Ve“ označiće da li će doći do ozbiljnog pomaka u odnosima Rusije i Zapada i tokom same pandemije, ili ne, zaključuje „Dejli telegraf“.  

Podsetimo, ranije su Institut „Gamaleja“, Ruski centar za direktne investicije (RFPI) i farmaceutske kompanije „Astra Zeneka“ i „R-Farm“ potpisali sporazum o saradnji i primeni programa kliničkog istraživanja radi procene kombinovane upotrebe jedne od komponenti vakcine „Sputnik Ve“ i jedne od komponenti vakcine AZD1222, koju je „Astra Zeneka“ razvila u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom.

S tim u vezi, direktor RFPI Kiril Dmitrijev je rekao da bi preliminarni rezultati ispitivanja kombinovane vakcine „Sputnjik Ve“ i „Astra zeneka“ mogli biti u martu ili aprilu.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala