Impresioniran sam: Ugledni belgijski naučnik o efikasnosti ruske vakcine

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida "Sputnjik Ve"
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) će, sudeći po pisanju medicinskog časopisa „Lanset“, pomeriti vakcinu „Astra Zeneka“ sa trećeg mesta međunarodnog spiska vakcina protiv kovida 19, smatra Žan-Mišel Done, profesor i direktor farmaceutske službe na Univerzitetu Namura u Belgiji.
„Fantastično je kada vidimo efikasnost drugih vakcina istog adenovirusnog tipa, kao što su „Astra Zeneka“ koja ima efikasnost od 60 do 70 procenata i „Džonson i Džonson“ sa efikasnošću od 66 procenata, to dokazuje da Rusija ima znanje i iskustvo“, izjavio je belgijski ekspert u intervjuu televiziji RTBF, komentarišući pisanja „Lanseta“ o efikasnosti vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koja iznosi 91,6 odsto. Prema rečima profesora, on je impresioniran njenim rezultatom.

„Drugim rečima, njihov potez iz avgusta prošle godine, kada je registrovana vakcina u Rusiji na osnovu njihovih podataka, sada je sasvim opravdan“, smatra Done.

On smatra da su postupci tvoraca ruske vakcine „dosledni i uverljivi“, pogotovo jer nisu bili obavezni da prođu kroz tradicionalno prihvaćenu publikaciju „Lanset“.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Nemačka nudi podršku Rusiji u proizvodnji vakcine

Ekspert smatra da na početnom stadijumu ti postupci nisu bili sasvim etički, kako je to uobičajeno u medicinskom svetu.

„To etički nije bilo prihvatljivo: sprovesti istraživanje na oko 70 pacijenata i započeti primenu vakcine na širu populaciju. Istovremeno su sproveli i klinička ispitivanja na oko 40.000 ljudi“, rekao je profesor, dodajući da je potom usledila treća faza ispitivanja koja je, prema zvaničnim podacima, započeta u septembru.

„Sada se ne može poreći da su ovakva publikacija i rezultati potvrdili transparentnost i veliki naučni značaj“, smatra belgijski ekspert.

Rezultati pokazuju da će vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) istisnuti vakcinu „Astra Zeneka“ sa trećeg mesta međunarodnog spiska vakcina. Efikasnost vakcina „Fajzer“-„BioNTek“ i „Moderna“, a sada i „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) je veća od 90 procenata. Tako da se „Astra Zeneka“ sada „spušta na klasu niže, jer je njena efikasnost 70 procenata“, rekao je Done.

Upitan da li je uz ovakve ohrabrujuće rezultate „Sputnjiku Ve“ (Sputnik V) potrebno odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), profesor je odgovorio: „Bilo bi odlično garantovati i potvrditi podatke koji su već objavljeni u časopisu „Lanset“.

„Sve vakcine se procenjuju na osnovu naučnih podataka o njihovoj bezbednosti i efikasnosti, počev od prijave Evropskoj agenciji za lekove. Odnosno, bilo koja vakcina, bilo ruska ili druga, proceniće se na osnovu istih podataka kao i bilo koja druga vakcina čim se zatraži dozvola. Ovo važi za sve vakcine“, izjavila je član Evropske komisije za zdravstvo Stela Kiriakidis na konferenciji u Briselu na pitanje o odobravanju „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala