Američkom Kongresu podnet predlog zakona o sankcijama Rusiji zbog Navaljnog

© REUTERS / ERIN SCOTTZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2021
Pratite nas
Grupa američkih senatora podnela je Kongresu predlog zakona o uvođenju sankcija Rusiji u slučaju Alekseja Navaljnog, navodi se u saopštenju za štampu koje su objavili parlamentarci.

Od američke administracije zatraženo je da utvrdi da li je Rusija kršila međunarodne norme o upotrebi biološkog oružja. Ukoliko odgovor bude pozitivan, predviđaju se mere protiv različitih zvaničnika. Takođe se predlaže da se donese odluka o ubistvu političara Borisa Njemcova.

„Predlog zakona (predviđa) uvođenje individualnih sankcija protiv ruskih zvaničnika umešanih u flagrantna kršenja međunarodnog prava, što uključuje trovanje i zatvaranje lidera opozicije i aktiviste za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Jedna od tačaka predloga zakona posvećena je gasovodu „Severni tok 2“.

„Kongres smatra da bi državni sekretar trebalo da podstakne nemačku vladu da odustane od podrške gasovodu ‘Severni tok 2’“, ističe se u tekstu.

Predlog zakona podržale su demokrate Ben Kardin, Kris Kuns, Kris Van Holden i Dik Durbin, kao i republikanci Mit Romni i Marko Rubio.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Portparolka Ministarstva Marija Zaharova smatra da ponašanje zapadnih diplomata i zapadnih ministarstava za spoljne poslove u situaciji sa sudskim procesom protiv Navaljnog predstavlja lanac političkih izrežiranih akcija. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala