„Zaboravite SU-57, Rusi prave još moćniji avion“: Vojni mediji o novom lovcu-presretaču MiG-41

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac pete generacije Su-57
Višenamenski lovac pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Rusija razvija novi avion-lovac šeste generacije MiG-41, koji će biti „opasniji“ nego SU-57, na kom ruski piloti lete od decembra prošle godine, objavio je Militari voč magazin u tekstu pod naslovom „Zaboravite SU-57, Rusi prave još moćniji avion“. Kako predviđaju autori, ovaj avion će „predstavljati veliku pretnju Zapadnom bloku“.

Razvoj lovca-presretača MiG-41 tajnoviti je nego SU-57, navodi ovaj magazin koji se bavi vojnim pitanjima i dodaje da je poznato tek nekoliko detalja o novom lovcu šeste generacije.

Projektna vizija lovca MiG-41 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Borbeni avion budućnosti: Rusija pravi novu generaciju lovaca-presretača

„Prema izveštajima, novi avion će biti nadzvučne brzine, sposoban da leti u bliskom svemiru i staviće veći naglasak na svemirsko ratovanje“, navodi taj magazin.

Prema autorima tog teksta, ovaj avion deo je rastućih trendova investiranja najvećih vojnih sila u svemirski program.

Lovac MiG-41, kako je navedeno, nosiće novu generaciju oružja za vazdušnu borbu, a njegove rakete „biće značajno brže i imaće domet od 600 kilometara“.

„Ako nove rakete vazduh-vazduh za MiG-41 budu brže od 14 maha, kao što je poslednja generacija ruskih raketa zemlja-vazduh, onda će predstavljati ozbiljnu pretnju hipersoničnim metama“, navode autori članka.

Oni veruju da će MiG-41 koristiti moćni radar, sposoban da deli informacije sa protivvazdušnom odbranom na zemlji, kako bi mogli da se uoče „nevidljivi“ avioni na udaljenosti od čak nekoliko stotina kilometara.

Prema ovom magazinu, „MiG-41 predstavljaće veliku pretnju Zapadnom bloku zbog mogućnosti izvršavanja strateških zadataka i velikog doprinosa ruskim sposobnostima u domenu rata u svemiru“.

Dok će SU-57, koji obećava da bude prvi svetski avion koji će integrisati tehnologiju šeste generacije, biti pravljen u velikim serijama i izvožen i u druge zemlje, MiG-41 će, kao skuplji avion, dolaziti u manjem broju, predviđaju autori.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala