Ruska ambasada optužila Češku za dvostruke standarde

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKAmbasada Rusije u Pragu
Ambasada Rusije u Pragu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Pragu smatra da je pozivanje ruskog ambasadora Aleksandra Zmejevskog u češko Ministarstvo inostranih poslova zbog presude Alekseju Navaljnom neprihvatljivo mešanje u unutrašnje stvari Rusije.
„Tokom današnjeg dana, na molbu češke strane, održan je sastanak ambasadora Rusije u Češkoj Aleksandra Zmejevskog i zamenika MIP Češke Aleša Žmelarževa. Posle najnovijih izjava češke strane o situaciji oko Alekseja Navaljnog češkim partnerima je ukazano da je neprihvatljivo mešanje Praga u unutrašnje stvari Rusije, a takođe su odlučno odbačene i spekulacije o navodno postojećoj političkoj pozadini u presudi ruskog suda protiv Navaljnog. Pritisak koji se vrši iz inostranstva na rad pravosudnih organa u našoj zemlji ne možemo ocenjivati drugačije nego kao neprijateljske akcije koje krše međunarodne i pravne norme“, navodi se u komentaru Rusije.
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Ruski ambasador pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Češke

Takođe je saopšteno da je predstavniku MIP-a Češke predat dokument u kome su hronološki poređani događaji u vezi sa Navaljnim i njegovim povratkom iz Nemačke u Rusiju.

Ruska strana je istakla da po pitanjima ljudskih prava Rusija deluje u skladu sa normama nacionalnog zakonodavstva i u skladu sa međunarodnim obavezama, uključujući Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Rusija smatra neprihvatljivim primenu dvojnih standarda u pristupima pitanju poštovanja ljudskih prava u različitim zemljama.

Konkretno, predstavnik češkog Ministarstva inostranih poslova upitan je da li je Prag izrazio zabrinutost zbog sudbine Džulijana Asanža, kojeg je iz političkih razloga progonio Vašington, a kome je u Velikoj Britaniji odbijena kaucija i koji bi, u slučaju izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, mogao biti suočen sa smrtnom kaznom.

„I odsustvo reakcije Praga na postupke organa za sprovođenje zakona tokom razbijanja demonstracija u SAD-u, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i u Češkoj pokreće pitanja. Podsetili smo na upotrebu sile češke policije protiv učesnika mitinga na Starom gradskom trgu u oktobru 2020. godine, kada su izražavali svoj građanski stav. Preporučili smo češkoj strani da se skoncentriše na rešavanje sopstvenih problema u sferi ljudskih prava, na šta je Pragu više puta ukazivano, između ostalog i na specijalizovanim međunarodnim platformama“, kaže se u komentaru ambasade Rusije.
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Ruska ambasada: Izjave šefa britanske diplomatije o Navaljnom – drske i nekompetentne

Prema izveštaju Ministarstva inostranih poslova (MIP) Češke, zamenik ministra Aleš Hmelarž protestvovao je zbog presude u slučaju Alekseja Navaljnog, koju češka strana smatra politički motivisanom. Češko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Rusiju da oslobodi Navaljnog.

Podsetimo, Moskovski sud je 2. februara doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude momentalno od Rusije tražile da opozicionar bude oslobođen.

Navaljni je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. Pošto se nije odazivao na pozive policije on je uhapšen na aerodromu u Moskvi po povratku sa lečenja u Berlinu. Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala