Ruski ambasador pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Češke

© Depositphotos.com / Jag_czPrag
Prag - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u Pragu Aleksandar Zmejevski pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Češke gde mu je zamenik šefa diplomatije Aleš Hmelarž izrazio protest zbog odluke suda po slučaju Alekseja Navaljnog, navodi se na sajtu češkog MIP-a.
„MIP Češke je pozvao ruskog ambasadora Aleksandra Zmejevskog. Zamenik ministra Aleš Hmelarž je izrazio protest zbog odluka koje se tiču Alekseja Navaljnog koje smatramo politički motivisanim, kao i zbog grubog delovanja policije protiv mirnih demonstranata. Pozivamo Rusiju da hitno oslobodi Navaljnog“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Moskovski sud je juče doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude momentalno od Rusije tražile da opozicionar bude oslobođen.

Navaljni je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja. Pošto se nije odazivao na pozive policije on je uhapšen na aerodromu u Moskvi po povratku sa lečenja u Berlinu. Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala