„Vakcina za celokupno čovečanstvo“: Ugledni časopis potvrdio - Sputnjik Ve efikasan 91,6 odsto

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Sputnjik Ve"
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Sputnik Ve (Sputnik V) je sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19, istaknuto je u uglednom naučnom časopisu „Lanset“.

Ovo je drugi članak u naučnom  časopisu „Lanset“ o ruskoj vakcini Sputnjik Ve koji je posvećen trećoj fazi kliničkih ispitivanja ovog cepiva. 

Predsednik ruskog Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2021
Direktor RFPI: Nadviće se još „crnih labudova“ nad čovečanstvom

Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

Još jedno važno otkriće je sposobnost pobuđivanja imunogenog odgovora ruskih vakcina: 14.964 dobrovoljca, koji su primili vakcinu Sputnjik Ve, razvili su od 1,3 do 1,5 puta više antitela protiv novog virusa korona nego oni koji su se oporavili od kovida 19. Tokom studije, preostalih 4.902 učesnika je dobilo placebo, što je bilo predviđeno ustaljenim pravilima kliničkih ispitivanja velikih razmera.

U ispitivanju je učestvovala grupa dobrovoljaca starosti od 60 do 87 godina i dobijeni su impresivni rezultati za tu starosnu dob. Iznenađujuće je da se efikasnost Sputnjika Ve kod starijih podudara sa rezultatima u starosnoj grupi od 18 do 60 godina (91,8 odsto).

Kada je reč o bezbednosti, nezavisni Odbor za nadzor podataka potvrdio je da je 94 odsto svih neželjenih efekata bilo blago. Nisu otkriveni ozbiljni neželjeni efekti ili alergije povezane sa vakcinom, a većina blažih nuspojava svodilo se na simptome sličnih gripu ili glavobolje.

Ruski fond za direktne investicije (RFPI), osnovan radi zajedničkih investicija, pre svega u Rusiji, zajedno sa međunarodnim strateškim i finansijskim investitorima, trenutno ima za cilj da pojača proizvodnju i međunarodnu distribuciju vakcine Sputnjik Ve.

Generalni direktor RFPI-a Kiril Dmitriev pozdravio je članak objavljen u „Lansetu“ i dodao da je ovo sjajan dan u borbi protiv pandemije virusa korona.

„Podaci koje je objavio „Lanset“ dokazuju da Sputnjik Ve nije samo prva registrovana vakcina na svetu već i jedna od najboljih. U potpunosti štiti od ozbiljnog oblika kovida 19, prema podacima koje su nezavisno prikupljali i analizirali, a zatim objavili u časopisu. Sputnjik Ve je jedna od samo tri vakcine na svetu sa efikasnošću većom od 90 odsto, ali ih ona nadmašuje u pogledu bezbednosti, lakoće transporta (skladišti se na temperaturi od +2 do +8 stepeni) i pristupačnije cene. Sputnjik Ve je vakcina za celokupno čovečanstvo“, naglasio je on.

Samo su četiri centra za razvoj vakcina na svetu, uključujući Gamaleju, objavili su rezultate svoje treće faze kliničkog ispitivanja u vodećim recenziranim naučnim časopisima. Sputnjik Ve je jedna od samo tri vakcine na svetu sa dokazanom efikasnošću većom 90 odsto. Ostale vakcine pokazuju niže stope efikasnosti, kao što je Astra Zeneka sa 62,1 odsto, Sinovak 50,4 odsto i Sinofarm 79,3 odsto. 

Ispitivanje vakcine protiv korone u centru Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2021
Tvorac vakcine „Sputnjik Ve“ pravi još jednu vakcinu protiv kovida i dva leka

Sputnjik Ve nadmašuje ostale vakcine, osim efikasnošću većom od 90 odsto, i lakšom logistikom, nižom cenom i dugotrajnijim imunološkim odgovorom koji je postignut takozvanim „heterogenim pojačavanjem“, upotrebom dva različita virusna vektora u dve odvojene doze.

RDIF je više puta ponovio da je Sputnjik V spreman da pomogne u povećanju efikasnosti drugih vakcina sa stopom efikasnosti ispod 90 odsto, obezbeđujući jednu dozu Sputnjika Ve. Već je ostvarena saradnja sa Astra Zenekom kako bi se povećala efikasnost te vakcine sa 62,1 odsto dodavanjem doze Sputnjik Ve vakcine.

„Laka za proizvodnju i prikladna za primenu“

Kritike upućene pre samo nekoliko meseci postepeno jenjavaju pred čvrstim dokazima i mnogi zapadni naučnici takođe su pozdravili novu publikaciju.

„Razvoj vakcine Sputnjik Ve kritikovan je zbog brzine i nedostatka transparentnosti. Ali ishod je jasan i naučni princip vakcinacije je demonstriran, što znači da se još jedna vakcina sada može pridružiti borbi za smanjenje incidence kovida 19", smatraju dr Ijan Džons sa Univerziteta u Redingu i dr Poli Roj iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, koji nisu bili uključeni u recenziju koja je objavljena u časopisu „Lanset".

Direktor istraživanja u francuskom Nacionalnom institutu za zdravlje i medicinsko istraživanje Sesil Cerkinski naglašava da su prednosti Sputnjika Ve logističke prirode, ali i sastav vakcine.

„Privremeni rezultati kliničke studije treće faze vektorske vakcine Sputnjik Ve protiv kovida prilično su impresivni. Čini se da je ova vakcina izuzetno efikasna za sve starosne grupe. Ovo su očigledno dobre vesti, jer je ovu vakcinu relativno lako proizvesti i primeniti usred očekivane globalne nestašice vakcina i logističkih problema u korišćenju vakcina osetljivih na višu temperaturu koje su nedavno odobreneza hitnu upotrebu“, naveo je on. 

Proizvodnja ruske vakcine protiv kovida Sputnjnik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Najjači odgovor protiv virusa: Kombinacija „Sputnjika Ve“ i „Astra Zeneke“

 U Argentini, zemlji u kojoj su već stigle ruske vakcine i koja je uspešno pokrenula kampanju imunizacije, zdravstveni radnici su pohvalili efikasnost vakcine.

„Rad objavljen u Lansetu potvrđuje uspešne rezultate i pruža dodatne informacije o efikasnosti i bezbednosti ove vakcine u različitim podgrupama“, navodi Omar Sued, predsednik argentinskog Udruženja infektologa.

„Sa stanovišta javnog zdravlja, efikasnost vakcine bila je veoma visoka. Bezbednosni profil je bio vrlo dobar. Širenje ovih informacija je od vitalnog značaja za informisanje o povećanju i uvođenju ove vakcine širom sveta“, dodaje on.

Trenutno su svetu potrebne sve dobre vakcine koje može da dobije protiv kovida 19“, kaže Dejvid Livermor, profesor medicinske mikrobiologije na britanskom Univerzitetu Istočne Anglije.

„Ovo su impresivni rezultati: Sputnik Ve je prva vektorska vakcina protiv adenovirusa koja je postigla 90 odsto efikasnosti, što je zabeležene kod dve mRNK vakcine“, dodaje.

U međuvremenu, kako raste broj ljudi koji su primili vakcinu protiv korona virusa, američka naučnica Hildegund C. J. Ertl iz Centra za vakcine i imunoterapiju Instituta Vistar naglašava da je vakcina Sputnjik Ve efikasna 100 odsto u sprečavanju ozbiljnih oboljenja ili smrti, što je na kraju najvažniji parametar.

„Svi možemo da se nosimo sa kijavicom dokle god smo van bolnice ili groblja“, ističe.

„Čak i nakon samo jedne doze zaštita od bolesti iznosila je 87,6 odsto. Sputnjik Ve je prema tome efikasniji od Astra Zeneke ili J&J. Sputnjik Ve, koji se, za razliku od jednako efikasnih RNK vakcina kompanija Fajzer i Moderne, može čuvati u frižideru, imaće ogroman značaj u borbi protiv globalne pandemije virusa korona“, dodaje ona.

Povećanje dometa

Vakcinu Sputnjik Ve je u maju 2020. godine razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog ministarstva zdravlja Gamaleja. Vakcina je napravljena pomoću dobro poznate i pouzdane ljudske adenovirusne platforme, a takođe je i jedna od najjeftinijih na svetu, sa cenom od 10 dolara po injekciji. Krajem prošle godine dobila je odobrenje za upotrebu u masovnoj vakcinaciji u Rusiji koja je započela u decembru 2020. godine i potpuno je besplatna za ruske građane.

Prema evidenciji RFPI, Sputnjik Ve je registrovan u 16 ​​zemalja. Očekuje se da će u narednih nekoliko dana rusku vakcinu dobiti i građani Bolivije, Kazahstana, Turkmenistana, Palestine, UAE, Paragvaja, Mađarske, Jermenije, Alžira, Republike Srpske, Venecuele i Irana.

Više od 50 država zatražilo je 1,2 milijarde doza Sputnjika Ve u Indiji, Brazilu, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama koje se sa partnerima RFPI pripremaju za proizvodnju vakcine za globalno tržište.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala