Ruski senator: SAD će pomagati Kijevu dok god se bori protiv „ruske agresije“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički vojni instruktori na vojnim vežbama u Ukrajini
Američki vojni instruktori na vojnim vežbama u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da pomažu Ukrajini sve dok se ona bori protiv takozvane „ruske agresije“, inače će podsetiti Kijev na probleme sa korupcijom u zemlji, smatra predsedavajući Međunarodnog odbora Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
„To nije ništa novo, s obzirom na ulogu koju Vašington dodeljuje još jednoj svojoj ‘ispostavi’ na postsovjetskom prostoru – da održi napetost na ruskim granicama, kao i sam mit o ‘ruskoj agresiji’“, napisao je senator na Fejsbuku.

Osim toga, američki državni sekretar nije slučajno naglasio snažnu dvostranačku podršku Ukrajine iz SAD, čime je naglasio kontinuitet ove politike koja se u mnogo čemu ne određuje u Beloj kući, već u Kapitolu, dodao je političar.

Kosačov je istakao da je Vašingtonu potrebna slika „ruske agresije“ i da ukrajinske vlasti moraju tu „agresiju“ da demonstriraju sa povodom ili bez njega.

Istovremeno, ako budu nastali ozbiljniji zahtevi za pomoć, „u tom slučaju državni sekretar je odmah sagovornika podsetio na značaj napretka u borbi protiv korupcije i sprovođenju ekonomskih reformi“, podsetio je senator.

Odnosno, sve će zavisiti od toga koliko ukrajinske vlasti budu poslušne u sprovođenju svoje unutrašnje politike, konstatovao je Kosačov.

S tim u vezi, podsetio je da upravo američki predsednik Džo Bajden razume borbu protiv korupcije u Ukrajini. Mediji su ga svojevremeno citirali da se hvalio kako je, dok je bio potpredsednik, tadašnjim kijevskim vlastima izneo ultimatum da neće dobiti novčanu pomoć od Vašingtona ako ne uklone državnog tužioca.

Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2020
Procurila tajna prepiska koja bi mogla da sruši Bajdena

„I sada, kada Blinken kaže Kulebi da Sjedinjene Američke Države ‘daju prioritet suverenitetu... Ukrajine’, to zvuči otvoreno komično“, zaključio je političar.  

Ponovo reči o „zlatnom dobu“ o odnosima Kijeva i Vašingtona 

Poslanik Državne dume Rusije Ruslan Balbek je komentarišući obećanje SAD da će Ukrajini pružiti aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć rekao da se o „zlatnom dobu“ u odnosima Vašingtona i Kijeva čuje „već treći put u sedam godina“.

„Već treći put za sedam godina slušamo o još jednom ‘zlatnom dobu’ u američko-ukrajinskim odnosima. Međusobne zavete neraskidivosti prijateljstva, obavezna vojna pomoć u obliku otpisane tehnike, koju je jeftinije pokloniti nego rashodovati i, naravno, prosperitet u bliskoj budućnosti velike i nezavisne Ukrajine. Ali zapravo se dešavaju korupcionaški skandali povezani sa porodicom (Džoa) Bajdena, višemilionski krediti, koji će svejedno morati da se plate i, naravno, zauzimanje ukrajinskog tržišta, a sada i teritorije od strane glavnih međunarodnih igrača. Danas je Ukrajina nezavisna od same sebe“, rekao je Balbek za Sputnjik.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken u razgovoru sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom obećao Kijevu aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala