Kontroverzna ideja podelila javnost: Najpre vakcinisati mlađe od 25 godina

CC0 / Piksabej / Kovid-19 ilustracija
Kovid-19 ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Dok se privodi kraju vakcinacija najugroženijih građana u Belgiji, među kojima su korisnici staračkih domova i zdravstveni radnici, grupa uglednih stručnjaka vlastima je uputila javno pismo da se sada prednost u vakcinisanju da mladima, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

Pismo su napisale Hajdi de Pov, šefica udruženja „Čajld fokus” i Sara Verakuteren iz agencije Bepuablik, a podržale su ga i brojne ugledne ličnosti. 

“Želimo da prepustimo vakcine mladima, kao što od njih očekujemo da starijima prepuste sedište u autobusu”, navodi se u pismu .

Njihov argument je da je za mlade izlazak iz izolacije mnogo važniji nego starijima, te da sadašnja situacija najviše pogađa mlade ljude, prenosi Euraktiv na portalu Jutarnjeg lista. 

Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Savet Evrope usvojio Rezoluciju o vakcinama: Ne sme biti diskriminacije ― vakcinacija nije obavezna

Inače, u Belgiji je poslednjih meseci među studentima zabeležen rekordan porast korištenja antidepresiva.

U javnom pismu je zatraženo da, nakon što se vakcinišu najugroženiji građani, prednost bude data mladima starosti od 16 do 25 godina. Nakon toga bi na red došli i ostali.

Autori pisma navode da je za celo društvo ključno da studenti mogu da idu na predavanja, da se druže s kolegama, putuju i rade studentske poslove. Sve od navedenog već im je godinu dana uskraćeno, što je pogubno za njihovu budućnost.

“Mi stariji od 40 godina možemo malo duže čekati”, navode.

Ovaj cilj je posebno važan ako sloboda kretanja ubrzo bude uslovljena potvrdom o primljenoj vakcini, dodaje se.

Iako su političari i psiholozi pokazali dozu razumevanja za ovu ideju, tvrde da je u ovom trenutku nemoguće i kontraproduktivno promeniti detaljno razrađeni plan vakcinisanja. 

Redovi za vakcinaciju na Beogradskom sajmu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Nastavljena vakcinacija, na Sajmu ruska i kineska vakcina

Vodeći belgijski virusolog Mark Van Rast kaže da se ovakvim idejama mladima daje lažna nada koju oni mogu interpretirati kao dozvolu da rade šta god žele, jer će određena ograničenja, poput fizičke distance i nošenja maski, važiti i nakon vakcinisanja.

Inače, kako navodi belgijsko Nacionalno veće, situacija s pandemijom je pod kontrolom već tri meseca, dok se broj novozaraženih virusom korona poslednjih dana kreće oko 2.000 dnevno, a istovremeno i značajno pada broj hospitalizovanih zbog kovida 19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala