Indijski portal: „Kalašnjikov“ razmatra isporuku ruskih raketa Indiji

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem "Strela 10"
Protivvazdušni raketni sistem Strela 10 - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Indijski novinski portal „Difens vorld“ saopštio je da postoji mogućnost da ruski koncern „Kalašnjikov“ (deo državne korporacije „Rosteh“) isporuči Indiji protivavionske navođene rakete 9M333 za sisteme „Strela-10“.

Pozivajući se na sopstvene izvore, portal navodi da je krajem 2020. godine postignut napredak tokom razmatranja mogućeg sporazuma. Predstavnik „Kalašnjikova“ nije negirao saopštenja o potencijalnom sporazumu, ali nije pružio neke informacije.

„Difens vorld“ dodaje da za sada nisu dostupne ni informacije o vrednosti sporazuma ili broju raketa koje bi mogle da budu naručene.

Podsetimo, grupa kompanija „Kalašnjikov“ saopštila je u decembru prošle godine o početku serijske proizvodnje 9M333 za Ministarstvo odbrane Rusije.

Lansiranje rakete - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Britanski ugao: Rusija predstavila „smrtonosno iznenađenje“ sa potpisom „Kalašnjikov“

Raketa, čiji je pun naziv „Strela 9M333“, radi na principu „ispali i zaboravi“. Ona je predviđena za obaranje dronova, krstarećih raketa, niskoletećih aviona i helikoptera s obzirom da je u stanju da pronađe cilj bez dodatnog navođenja nakon ispaljivanja.

U poređenju sa proizvedenim raketama, 9M333 se odlikuje efikasnijom bojevom glavom teškom pet kilograma i povećanom verovatnoćom da pogodi metu. Protivavionske navođene rakete mogu da se koriste na svim modifikacijama sistema „Strela-10“ bez modernizacije. Prema stanju iz 2020. godine, protivavionski raketni sistemi porodice „Strela-10M“ predstavljaju jedne od najrasprostranjenijih sredstava PVO na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala