Đoković sa dva brejka slomio žilavog Šapovalova! /video/

© AFP 2023 / Hamish BlairNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Novak Đoković, reprezentativac Srbije, savladao je Denisa Šapovalova rezultatom 7:5, 7:5 u drugom meču duela između timova Srbije i Kanade na takmičenju nacionalnih selekcija ATP kup u Australiji.

Najbolji teniser sveta je imao veoma tenzičan duel sa 21-godišnjim 12. teniserom sveta i tokom celog meča se mučio sa servisom rivala.

Srbija teniska reprezentacija, ATP Kup - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
ATP kup – sve na jednom mestu

Uz to, Novaku je tokom meča smetalo i sunce, u jednoj situaciji je šutnuo korpe za peškire, ali i imao duhovite komentare na sve što se dešava tokom pauza na klupi Srbije, u društvu selektora Viktora Troickog i svog trenera Gorana Ivaniševića.

Đoković je lepo otvorio duel, izmamio je aplauze malobrojne publike, ali je odmah potom napravio prvu duplu servis grešku, dok je u napadu pokušavao da isprovocira protiv udar rivala i eventualnu grešku.

Šapovalov je koristio šanse, napadao je iz levoručnog forhenda, solidno je riternirao, a Novak je već na startu iskoristio razne načine za napad, pa i drop-šot.

Kanađanin je forsirao iz servisa, grešio, ali i pogađao, igrao je veoma rizično i pravio velike probleme Đokoviću, pošto najbolji igrač sveta nije uspevao da „pročita“ gde će loptica otići.

Dve brejk prilike Novak je stekao već u trećem gemu, pasing-šot i ritern udarci su dobro funkcionisali, ali je Šapovalov uvek uspevao da se izvuče i sačuva rezultat u izjednačenom odnosu.

​U petom gemu je Đoković stigao na korak do novih šansi za brejk, poveo je sa 30:0, ali je rival zatim sa četiri uzastopna poena neutralisao pretnju, da bi se zatim ušlo u sedmi gem, gde je srpski teniser imao velikih problema pri servisu – zbog sunca.

Novak je uspeo da osvoji rizičan gem, u pomoć je pozvao i kačket, a zbog privremenog slepila morao je da iskoristi i kapi za oči, što je Šapovalov na početku osmog gema koristio i stigao do 40:0.

Sjajno je funkcionisao servis 21-godišnjeg Kanađanina, što je bilo dovoljno za novo izjednačenje na 4:4, da bi u 11. gemu Novak ponovo stigao na sunčanu stranu i posle dvostrukog niza od četiri poena na obe strane nekako uspeo da povede sa 6:5.

Tražio je Đoković poene sa dužim razmenama, posle početne ideje da jačim servisom primora rivala na grešku, ali je Šapovalov imao odličnu reakciju na korekcije u ponašanju rivala, jednako kao pri menjanju pozicije za prijem servisa.

​U svemu tome Kanađanin je pomalo izgubio glavu, vrišteći je reagovao na poene u 12. gemu, ostao je agresivan uprkos zaostatku, ali je Đoković došao na izjednačenje, poen od set lopte i priliku da vrati drugi servis.

Defanzivnim riternom Novak je dozvolio priliku za napad rivalu, ali je uz podršku sa tribina raspalio forhend paralelu posle odličnog, svog riterna za novo izjednačenje.

Mladi lav iz Kanade je podlegao pritisku, ispalio je forhend u aut omogućivši Đokoviću set loptu, ali je as udarcem stigao do trećeg izjednačenja u gemu, što je Novak pripratio kiselim osmehom.

Na isteku sedmog minuta 12. gema Đoković je stekao još jednu set loptu i iskoristio je brutalnom kombinacijom udaraca za kraj prvog seta i prvi brejk u meču – eksplodirao je Novak, eksplodirala je publika, najbolji teniser sveta doneo je Srbiji prvi set na ovogodišnjem ATP turu!

​Delovalo je da drugi set kreće sporije, ali je Novak ubrzao u drugom gemu na servis rivala, stavivši 21-godišnjaka pod pritisak opcije da u ranoj fazi izgubi gem koji otvara početnim udarcem.

Brejk priliku u drugom uzastopnom gemu na servis Šapovalova, drhtala je ruka, ali je Novak promašio veoma dobru priliku da stekne veliku prednost, zbog čega je prvi put burnije reagovao zbog greške.

Šapovalov je prepoznao trenutak i silovito napao za novu prednost i potom pametnom igrom stigao do izjednačenja u gemu gde je pogodio samo dva prva servisa.

Nije delovao Đoković komotno na terenu, Šapovalov nije smanjivao tempo iako je servis prestajao da radi, pokrivao je velike delove svog polja, bio veoma aktivan na mreži i izjednačio na 2:2.

Novak je vratio ritam, bez izgubljenog poena je poveo sa 3:2, a i sledeći njegov gem je bio ponovo ubedljiv uz odlične servise i potpunu kontrolu nad svakim potezom u igri.

Prvi osvojeni poen u osmom gemu drugog seta značio je i signal za napad, ali je Šapovalov otklonio opasnost novim briljantnim servisom u liniju, koji Đoković nije uspeo da stigne, što je uradio u sledećem poenu.

​Maestralno je Đoković stigao lopticu koja je pogodila vrh mreže, dvoboj je pripao Novaku, ali je zatim Šapovalov dvaput sjajno reagovao u prilaznim udarcima posle dobrih napada iz forhenda.

Sve je Šapovalov vratio, izdržao pritisak i sprečio brejk, koji je gotovo bio izvestan, a potom ušao u sukob sa glavnim arbitrom ukazujući da Đoković ima bolji tretman prilikom računanja vremena za početak poena.

Veoma tenzični momenti devetog gema su protekli u Novakovim poenima za 5:4, što je on uz osmeh prihvatio i klupi se požalio na bol u palcu jer je šutnuo u kutiju za peškire.

„Dobro je da nije bilo skupljača loptica, već bih bio izbačen“, našalio se Đoković sa selektorom Viktorom Troickim i svojim trenerom Goranom Ivaniševićem na klupi Srbije.

U narednom gemu se pojavila na trenutak ideja o mogućem brejku, promašio je Novak jedan lagan bekhend i dozvolio rivalu da preuzme momenat, ali je već u 11. gemu predivnim potezima osvojio prvi poen i potom poveo sa 6:5.

Dupla servis greška Šapovalova dovela je Novaka na dva poena do pobede, što je Kanađanin prolongirao predivno izgrađenim poenom, ali je zatim Đoković izborio prvu meč loptu i uspeo je da je iskoristi divnim pasing-šotom za 7:5!

Novak doneo prvu pobedu Srbiji na ovogodišnjem ATP kupu i izjednačenje na 1-1 posle startnog poraza Dušana Lajovića od Miloša Raonića, a u odlučujućem duelu sastali su se Đoković i Filip Krajinović sa jedne, odnosno Šapovalov i Raonić sa druge strane. 

​► Lajovića porazio podgorički top iz kanadskog rukava /video/

► Novak je dao ritam, a onda je zagrmelo: U boj krenite junaci svi /video/

► Tajne karantinskih soba – zašto je Novak morao da reaguje?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala