Lek za izgubljene teritorije: Zelenski postavio Bajdenu „jednostavno pitanje“

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se obratio predsedniku SAD-a Džou Bajdenu tokom intervjua za američki kanal HBO.
„Gospodine predsedniče, zašto mi još uvek nismo članica NATO-a?“, zapitao je Zelenski.

On je sugerisao da će ulazak Ukrajine u Alijansu pomoći Kijevu da „povrati" izgubljene teritorije i suprotstavi se Rusiji.

„Kada bi Ukrajina bila članica NATO-a, tada ne bi bilo eskalacija na istoku Ukrajine. NATO je moćan signal svima, kada kažu: Ukrajina je naša ili Ukrajina nije naša, niste u neizvesnoj situaciji“, rekao je Zelenski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predstavnik Ukrajine za humanitarna pitanja kontakt-grupe Viktor Medvedčuk - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Kako je proruska partija postala najpopularnija u Ukrajini

On smatra da bi pristupanje Ukrajine vojnoj zajednici potvrdilo status države kao evropskog i američkog saveznika.

„To je jedna od važnijih tačaka bezbednosti, bezbednosti o kojoj je predsednik Bajden govorio“, zaključio je predsednik Ukrajine.

Zelenski je izrazio nadu u podršku nove američke administracije. Prema njegovim rečima, Bajden je taj koji, „uzgred, vrlo dobro poznaje Ukrajinu“, i koji će pomoći Kijevu da reši sve nagomilane probleme.

U decembru 2014. godine Ukrajina se odrekla nesvrstanog državnog statusa. U junu 2016. godine su usvojene dodatne izmene, koje ulazak u NATO definišu kao spoljnopolitički cilj države. Kijev je dobio i status partnera proširenih mogućnosti Alijanse. Očekuje se da će članice NATO-a pomagati u reformi vojske, bezbednosti, jačanju civilne kontrole i demokratskog nadzora, a takođe i u borbi protiv korupcije.

Kako je primetio zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško ovaj korak svedoči o tome da se Alijansa nije prilagodila novim bezbednosnim uslovima i da se oseća „komforno“ samo kada ima velikog protivnika. Državna duma je takođe naglasila da novi status Ukrajine nema ništa zajedničko sa punopravnim članstvom u NATO-u i nije direktno povezan sa razmeštanjem vojnih kontingenata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala