Mediji: Rasvetljena smrt Francuza koji je uplatio 500.000 dolara na račun učesnika nereda u SAD

© AP Photo / Jose Luis MaganaPristalice predsednika Donalda Trampa penju se na zapadni zid američkog Kapitola
Pristalice predsednika Donalda Trampa penju se na zapadni zid američkog Kapitola - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Programer iz Francuske koji je poslao oko 522.000 dolara u bitkoinima krajnje desničarskim aktivistima u Americi izvršio je saoubistvo u decembru, prenose američki mediji.

Loren Bašelje, programer sa sedištem u Parizu koji je zagovarao desničarska uverenja na internetu, uplatio je novac 8. decembra, dan pre nego što je objavio na svom blogu da je sebi oduzeo život nakon što je godinama patio od hroničnog bola, objavio je „Volstrit džurnal“.

„Stalo mi je do onoga što će se dogoditi nakon moje smrti. Zbog toga sam odlučio da svoje skromno bogatstvo ostavim određenim ciljevima i ljudima“, napisao je Bašelje (35) na blogu, objavila je analitička kompanija Chainalysis kopiju poruke.

Primalac najvećeg dela Bašeljeovog novca bio je Nik Fuentes, desničar koji je bio na Kapitol hilu kada su pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa upale u Kongres, navodi „Volstrit džurnal“. 

Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Više od 500.000 dolara u bitkoinima leglo na račun učesnika nereda u SAD, trag vodi do Francuske

Fuentes je navodno viđen ispred američkog Kongresa 6. januara, ali je rekao da nije bio u zgradi.

Bašelje je Fuentesu poslao 13,5 bitkoina koji su u vreme transfera vredeli oko 250.000 američkih dolara, utvrdila je Chainalysis. Od tada je vrednost kriptovalute više nego udvostručena

Chainalysis u svom izveštaju ne navodi ime i prezime donora iz Francuske, ali je „Volstrit džurnal“ izvestio da je njegov identitet potvrdio dokumentima na internetu i intervjuima.

FBI je upoznat sa uplatama Bašeljea tokom istrage o tome da li su grupe krajnje desnice dobile sredstva iz stranih izvora, navodi „Volstrit džurnal“.

U svojoj poslednjoj objavi na blogu Bašelje je napisao da je oko osam godina patio od zdravstvenih problema, kao i da je žalio zbog propadanja zapadne civilizacije, a uputio je i kritike povodom „zaključavanja“ zbog virusa korona i prošlogodišnjih protesta „Crni životi su vredni“.

Njegov brat Fabijen Bašelje potvrdio za „Volstrit džurnal“ da je Loren počinio samoubistvo i dodao da porodica tuguje.

„Ne razumemo. Tek sada saznajemo neke stvari”, rekao je Fabijen listu, prenosi „Njujork post“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala