Ruski poslanik: Amerika bi sama sebi trebalo da uvede sankcije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kerčki moreuz i ostrvo Tuzla na Crnom moru
Pogled na Kerčki moreuz i ostrvo Tuzla na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krim je bio samo formalni razlog za sankcije Zapada Rusiji, njihov glavni cilj je obuzdavanje razvoja ruske države, izjavio je poslanik ruske Državne dume sa Krima Mihail Šeremet.
„Zapadne zemlje bi u svakom slučaju uvele sankcije Rusiji. Krim je samo formalni povod. Glavni cilj je sprečiti Rusiju da postane jedna od najmoćnijih i vodećih država na svetu. Čim neke zemlje počnu da postaju ekonomski samostalne i nezavisne, Zapad odmah uključuje mehanizam sankcija. Primer za to nije samo Rusija, već i Kina. Vodi se spori Hladni rat. Ali sa Rusijom je besmisleno razgovarati na jeziku sile i sankcija i to nikome ne bih savetovao“, rekao je Šeremet za Sputnjik.

Istovremeno, poslanik smatra da je došlo vreme da se Sjedinjene Američke Države pozovu na odgovornost za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine 2014. godine, zbog čega je „nekada prosperitetna zemlja u centru Evrope postala tampon zona i mesto za političke eksperimente zapadnih lutkara“.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Rjabkov: Politika američkih sankcija protiv Rusije – beskorisna

„Amerikanci treba da uvedu sankcije sebi, jer se samo zbog njihovog mešanja Ukrajina našla na ivici propasti i u građanskom ratu. Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da zaborave da više nisu hegemon i autoritet u svetu. Amerika više nije ista. Njihova budućnost je vrlo nejasna. A njihovi zapadni partneri sve više će se okretati zemljama u razvoju kakve su Rusija i Kina“, istakao je Šeremet.

Ranije je američki ambasador u Moskvi Džon Salivan izjavio da njegova zemlja i njeni saveznici Francuska i Nemačka neće oslabiti sankcije Rusiji uvedene zbog Krima i Donbasa.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i oko Krima, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapad je Rusiji, optuživši je za mešanje, uveo sankcije, Moskva je preduzela kontramere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija. Rusija je takođe više puta isticala da nije strana u sukobu u Ukrajini i subjekat Minskih sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala