Nominacija za Nobelovu nagradu za mir izazvala rat na mrežama

© AP Photo / Noah BergerProtest pokreta "Crni životi su važni" BLM u Portlandu, Oregon.
Protest pokreta Crni životi su važni BLM u Portlandu, Oregon. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest o nominaciji pokreta „Crni životi su važni“ (BLM) za Nobelovu nagradu za mir izazvala je pravi mali rat na društvenim mrežama. Poslanik norveških socijalista Peter Eide koji je nominovao pokret, obrazložio je da je BLM nagradu zaslužio za „podizanje globalne svesti o rasnoj nepravdi“.

Iako su neki korisnici mreže pohvalili nominaciju, odajući priznanje pokretu u borbi protiv „belih suprematista“, mnogima je ova nominacija sporna zbog nemira koje su tokom leta izazivali širom Sjedinjenih Država.

​Desetine ljudi je ubijeno, mnogi su povređeni a stotine ih je uhapšeno u SAD nakon vandalizma, pljačke, paljevina i nepopravljive štete nanete lokalnim preduzećima u protestima koji su započeli kao mirne demonstracije krajem maja 2020. godine.

Događaji su inspirisani smrću 47-godišnjeg afroameričkog stanovnika Mineapolisa Džordža Flojda koji je preminuo u policijskom pritvoru u maju, nakon što mu je jedan od policajaca tokom privođenja klečao na vratu više od osam minuta.

​Nasilne demonstracije zahvatile su velike američke gradove poput Mineapolisa, Sijetla, Vašingtona i Njujorka, a potom su se proširile i u inostranstvu. U nekim saveznim američkim državama, vlasti su bile prinuđene da se obrate trupama Nacionalne garde za pomoć.

Međutim, ove nedelje je BLM je nagrađen švedskom nagradom za ljudska prava „Ulof Palme“ za promociju „mirne građanske neposlušnosti protiv policijske brutalnosti i rasnog nasilja“ i jer je učinio borbu za rasnu pravdu globalnim fenomenom.

​Prvi korak u dodeljivanju Nobelove nagrade za mir 2021. godine biće odluka komiteta sa sedištem u Oslu o užem izboru potencijalnih dobitnika krajem marta. O laureatima će se odlučivati većinom glasova u oktobru, a nagrade će se dodeliti tokom ceremonije 10. decembra. Prošlogodišnja Nobelova nagrada za mir uručena je Svetskom programu za hranu.

​Pokret BLM osnovan je u SAD 2013. godine posle negodovanja javnosti izazvanog oslobađajućom presudom za stražara koji pucao i ubio 17-godišnjeg Afroamerikanca sa Floride Trejvona Martina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala