Kremlj: Sporazum Rusije i SAD o strateškom naoružanju – uspeh razumnog čovečanstva

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor Moskve i Vašingtona o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) može da se smatra uspehom celokupnog razumnog čovečanstva i ruske diplomatije, smatra portaprol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju može da se smatra uspehom celokupnog razumnog čovečanstva. To je tema koja je sve brinula“, rekao je on u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

On je dodao da je produženje Sporazuma uspeh i ruske diplomatije i ruskog predsednika.

„I, naravno, to je uspeh naše diplomatije, predsednika Rusije Vladimira Putina lično, koji je argumentovano govorio o tome da je START 3 upravo taj izuzetno važan dokument, nažalost, sada jedini koji nam je ostao, a koji će nam omogućiti da držimo pod kontrolom strateški ofanzivni potencijal dveju zemalja“, rekao je Peskov.

Bajden pokazao političku volju

Odgovarajući na pitanje kako je tako brzo usaglašeno pitanje sporazuma START 3, portparol ruskog predsednika je pre svega ukazao na „prisustvo političke volje“ američke strane.

„Mi vidimo da je nova administracija predsednika Džoa Bajdena pokazala tu političku volju. Štaviše, oni su formulisali predlog o pet godina produženja“, naglasio je Peskov i dodao da je to veoma dobar predlog koji je ruska strana odmah podržala.
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Zajednički uspeh Moskve i Vašingtona: Kako je svet primio dogovor o strateškom naoružanju

Prvi razgovor Putina i Bajdena – poslovan i pragmatičan

Peskov je prvi telefonski razgovor dvojice predsednika ocenio u celini kao poslovan i pragmatičan.

„Iskrenost leži u činjenici da su strane precizno konstatovale prisustvo veoma dubokih nesuglasica, ali u isto vreme su se složile da to ne bi trebalo da podrazumeva odsustvo dijaloga i da, nasuprot, te nesuglasice zahtevaju prilično intenzivan dijalog dveju zemalja“, objasnio je portparol ruskog predsednika.

Istovremeno, on je rekao da dogovor Moskve i Vašingtona o strateškom naoružanju neće nužno biti signal da će u odnosima dveju zemalja i dalje preovlađivati racionalni pristup.

Međutim, kaže da se može nadati racionalnom pristupu američke administracije o osetljivim pitanjima koja se tiču Rusije i SAD.

„Tome se možemo nadati, naravno, uvek se i treba nadati boljem. Ali istovremeno je potrebno trezveno biti svestan da teško da je moguće očekivati neku transformaciju američkog stava o najosetljivijim pitanjima“, zaključio je on.

Podsetimo, ranije su predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali telefonom nakon čega su naložili svojim saradnicima da hitno rade kako bi uspeli da produže Sporazum o strateškom naoružanju.

Putin je istog dana predao Državnoj dumi odgovarajući nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma. Dan kasnije Državna duma i Savet Federacije su ratifikovali produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala