Zajednički uspeh Moskve i Vašingtona: Kako je svet primio dogovor o strateškom naoružanju

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
O produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) između Rusije i SAD do 2026. godine priča se sa obe strane okeana. Međunarodni eksperti smatraju da se taj korak može oceniti kao bezuslovni uspeh Rusije i Amerike. Produženje sporazuma su podržale mnoge zemlje.

Peking je pozdravio dogovor Rusije i Amerike o produženju sporazuma START 3 - kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će taj korak doprineti globalnoj strateškoj stabilnosti, miru i međunarodnoj bezbednosti. Peking se nada da će zemlje što pre završiti neophodne procedure za produženje sporazuma.

Sporazum START 3 tema je i u Parizu. List „Puan“ piše da je produženje sporazuma jedna od „najvrućih“ diplomatskih tema Moskve i Vašingtona. „Figaro“ podseća da je raskid sporazuma mogao rezultirati strateškom krizom za same Sjedinjene Američke Države.

I nemački mediji su pisali o produženju ovog važnog sporazuma. „Frankfurt algemajne“ navodi da je Moskva i ranije upozoravala da je neophodno produžiti sporazum kako bi se izbegla nova trka u naoružanju.

Izgleda da su i u Americi saglasni sa tim argumentima.

„Na osnovu onoga što sam video i što je saopštila administracija Donalda Trampa o novom sporazumu START 3, Rusija izvršava svoje obaveze. I novi sporazum nije neka vrsta poklona koji dajemo Rusima. On je očigledno i u našem interesu u smislu da nam daje predvidivo ograničenje jezgra ruskog nuklearnog arsenala, kao i da nam daje ogroman pristup podacima i kontrolama koje inače ne bismo imali“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Američki list „Nešenal interest“ poziva čitaoce da prate kako će se dalje razvijati rusko-američki odnosi, nakon što su se pomerili sa mrtve tačke.

Podsetimo, u utorak su predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali telefonom, nakon čega su svojim saradnicima naložili da se angažuju da sporazum bude produžen pre njegovog isteka 5. februara. Istog dana Putin je predložio Državnoj dumi odgovarajući zakon o ratifikaciji sporazuma. 

Pročitajte još:

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala