„Svetsko prvenstvo u tenisu“: Ko, kada i gde?

© AP Photo / Steve ChristoTeniseri Srbije po osvajanju ATP kupa 2020. godine
Teniseri Srbije po osvajanju ATP kupa 2020. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
U utorak, 2. februara, počinje ATP kup – takmičenje u kojem Srbija brani titulu, ali i kojem mnogi malo znaju.

ATP kup je odgovor Teniskog saveza Australije i ATP-a Dejvis kupu, dugogodišnjem takmičenju teniskih reprezentacija, i važi za nezvanično Svetsko prvenstvo u tenisu.

Ovaj turnir organizovan je prvi put početkom 2020. godine, ujedno i kao priprema za australijsko tenisko leto i Australijan open.

Prošle godine turnir se održavao u Brizbejnu, Pertu i Sidneju, ali je ove pomeren u Melburn kako bi se smanjila putovanja zbog virusa korona.

Titulu je osvojila Srbija, koja je bila u maltene istom sastavu kao ove godine – igrali su Novak Đoković, Dušan Lajović i Nikola Ćaćić, dok je umesto Filipa Krajinovića tu bio Viktor Troicki.

​Promena u odnosu na prošlu sezonu je ta što će ove učestvovati samo 12 ekipa, dok je prošle godine bilo čak 24. Takođe, nagradni fond je ove godine 7.500.000 dolara, duplo manje nego prošle.

Naša reprezentacija je u grupnoj fazi nadigrala Francusku (2-1), Čile (2-1) i Južnu Afriku (3-0), da bi takođe maksimalnim rezultatom savladala i Kanadu u četvrtfinalu.

Usledilo je duel sa Rusijom, gde je Srbija ponovo bila neumoljiva, a onda i veliko finale sa Španijom – i poraz Lajovića od Aguta, ali pobeda Đokovića nad Nadalom, kao i Đokovića i Troickog nad Karenjo Bustom i Lopesom u dublu.

Na ATP kupu se dobijaju ATP poeni, za razliku od Dejvis kupa, pa tako igrač koji ostvari sve pobede može da dobije 500 bodova u singlu, odnosno 250 u dublu.

Zanimljivo je i da se za pobedu dobija manje bodova što je ostvarena protiv lošijeg rivala. Tako, na primer, pobeda u grupi protiv nekoga iz Top 10 donosi 75 bodova, a nekoga ko je rangiran od 51. do 100 pozicije donosi 25 bodova.

​Reprezentacije koje učestvuju, pored Srbije (Grupa A), su sledeće:

  • Nemačka (Grupa A): Zverev, Štruf, Kravic, Mis
  • Kanada (Grupa A): Šapovalov, Raonić, Dijez, Polanski
  • Španija (Grupa B): Nadal, Bautista Agut, Karenjo Busta, Granoljers
  • Grčka (Grupa B): S. Cicipas, Pervolarakis, Kalovelonis, P. Cicipas
  • Australija (Grupa B): De Minor, Milman, Pirs, Savil
  • Austrija (Grupa C): Tim, Novak, Osvald, Vajsborn
  • Italija (Grupa C): Beretini, Fonjini, Boleli, Vavasori
  • Francuska (Grupa C): Monfis, Per, Mau, Rože-Vazlan
  • Rusija (Grupa D): Medvedev, Rubljov, Karacev, Donskoj
  • Argentina (Grupa D): Švarcman, Pelja, Sebaljos, Gonsales
  • Japan (Grupa D): Nišikori, Nišioka, Meklahlan, Macui

ATP kup zvanično počinje drugog februara od 10.00 po lokalnom vremenu, odnosno od ponoći (deset sati ranije) po srednjeevropskom, a trajaće sve do 6. februara, kada je zakazano veliko finale.

Turnir će otvoriti Srbija i Kanada na „Rod Lejver areni“ u okviru Grupe A, odnosno Austrija i Italija na „Džon Kejn areni“ u okviru Grupe C.

Vredi pomenuti i da je Švajcarska diskvalifikovana sa ATP kupa jer je od istog odustao Rodžer Federer, najbolji teniser te zemlje i trenutno četvrti igrač planete.

Novak Đoković i Filip Krajinović - Sputnik Srbija
Novak je svog prijatelja spasao „zatvora“ /foto/

Pravila ATP kupa kažu da se reprezentacije za taj turnir kvalifikuju putem renkinga svog najboljeg igrača, pa su Švajcarci ostali bez učešća s obzirom da je Sten Vavrinka „tek“ 18. na planeti.

Teniseri kao što su Nik Kirjos (Australija) i Karen Hačanov (Rusija) su rešili da igraju na nekom od manjih turnira u Melburnu koji se istovremeno održavaju, jer zbog toga što su treći najbolji igrači svoje zemlje ne bi imali zagarantovano mesto u singlu.

Tako će, na primer, sve mečeve za Srbiju igrati Đoković (1.) i Lajović (26.), dok će Krajinović morati da čeka odustajanje nekog od njih dvojice.

​► Sve što je potrebno da znate o „australijskoj teniskoj ludnici“

Nadal napao Đokovića

Troicki iz strogog karantina direktno na turnir

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala