Ruska vojska postala moćnija za nekoliko hiljada primeraka novog naoružanja, stiže i „Cirkon“

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska u toku 2020. godine dobila preko 6.600 osnovnih primeraka naoružanja. Takođe je objavljeno da će državna testiranja hipersoničnih krstarećih raketa „Cirkon“ biti završena u toku ove godine, a da će serijska isporuka tih raketa započeti 2022. godine.

„Uprkos pandemiji, uspeli smo da pravovremeno prilagodimo rad industrijskih preduzeća i da osiguramo zadati tempo realizacije državne odbrambene narudžbine. Ruskoj armiji je prošle godine isporučeno više od 6.600 osnovnih primeraka naoružanja, vojne i specijalne tehnike“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Isporučeno naoružanje obuhvata četiri kompleta protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“, dva divizijska kompleta protivavionskih raketnih sistema „Buk-M3“, nuklearnu podmornicu „Knez Vladimir“, fregatu „Admiral flote Kasatonov“, veliki desantni brod „Petar Morgunov“, podmornicu „Volhov“, kao i korvete „Gremjašči“ i „Heroj Rusije Aldar Cidenžapov“. Pored toga, Oružane snage Rusije dobile su raketne strateške sisteme „Jars“. Vazduhoplovne snage su postale brojnije za deset lovaca Su-35S, avion pete generacije Su-57, deset presretača MiG-31BM, pet nosača raketa Tu-95MS.

Vojska je dobila i 220 oklopnih vozila.

Ruski ministar je takođe rekao da je, u svetlu isporuke novog i modernizovanog naoružanja, udeo savremenog oružja u strateškim nuklearnim silama ruske vojske 86 odsto, a u snagama opšte namene preko 70 odsto.

Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija
Supersonični „Cirkon“ — revolucija u proizvodnji raketa

Šojgu je takođe podsetio da je Rusija u jesen 2020. godine uspešno ispitala jedinstvenu hipersoničnu krstareću raketu „Cirkon“.

S tim u vezi, zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko najavio je da će lansiranje raketa „Cirkon“ sa podmornica biti realizovano u toku 2021. godine, dok će serijska isporuka raketa započeti 2022. godine.

On je podsetio da su u okviru letačkih i konstruktorskih testiranja sa fregate „Admiral Gorškov“ lansirane prve u svetu hipersonične krstareće rakete morskog baziranja „Cirkon“, koje su dostigle brzinu preko osam maha.

„Pozitivni rezultati omogućavaju da se pristupi sledećoj fazi – lansiranju sa podmornica, da se završe državna testiranja 2021. godine i da se započne sa serijskim isporukama koje će započeti 2022. godine“, rekao je Krivoručko.

Krivoručko je takođe saopštio da je 2020. godine nastavljeno sa naoružavanje 13. raketne divizije Raketnih strateških snaga najnovijim strateškim raketnim sistemima „Avangard“. U decembru su na dežurstvo pristupile još dve rakete sa hipersoničnim krstarećim blokovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala