Supersonični „Cirkon“ — revolucija u proizvodnji raketa

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je testirala novi hipersonični projektil „Cirkon“, koji je gotovo nemoguće presresti. Vojni eksperti su stvaranje te krstareće rakete nazvali revolucijom u oblasti proizvodnje raketa.

Stručnjaci objašnjavaju da trenutno nijedna druga država na svetu nema takvo oružje, koje je u stanju da hipersoničnom brzinom pređe tako velike razdaljine, zadržavajući istovremeno sposobnost manevrisanja i preciznost gađanja.

„Raketa ’Cirkon‘ je prvenstveno protivbrodska raketa, ali kao što vidimo, može da uništava i kopnene ciljeve. Jedna od njenih glavnih karakteristika je hipersonična brzina od osam-devet maha (odnosno, do 11.000 kilometara na čas) i domet gađanja do hiljadu kilometara“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Jurij Zverjov.

Takvi parametri čine „Cirkon“ gotovo nedostižnim za savremena sredstva protivvazdušne odbrane.

Glavne mete „Cirkona“ su nosači aviona, krstarice, razarači i drugi veliki vojni brodovi potencijalnog neprijatelja.

Ova superiornost Rusije u hipersoničnom oružju izaziva ozbiljnu zabrinutost na Zapadu, ali ruski stručnjaci ističu da testiranje „Cirkona“ nije pokušaj demonstriranja vojne moći zapadnim zemljama.

„Cirkonom“ se naoružavaju brodovi i podmornice

Supersonična raketa „Cirkon“ testirana je u Belom moru, a cilj je bio obalska meta, udaljena na više od 350 kilometara. Raketa je lansirana sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“, letela je brzinom većom od osam maha i pogodila metu na poligonu Čiža u Arhangelskoj oblasti.

Ovo testiranje je bilo prvo ispitivanje „Cirkona“ sa gađanjem obalskog cilja i treće sa fregate „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“. Prethodno je raketa sa iste fregate testirana početkom oktobra i u novembru ove godine. Oba puta su bili morski ciljevi, a testiranja su prošla uspešno.

Vojni stručnjaci očekuju da će ruska Ratna mornarica već 2021. godine biti naoružana ovim raketama, a u moskovskim stručnim krugovima kruže priče da će „Cirkonima“ biti opremljeni svi perspektivni veliki ratni brodovi i podmornice.

„Raketa se može koristiti i sa brodova i sa podmornica. Sada se testira i u budućnosti će tim raketama biti naoružani ratni brodovi, posebno atomske raketne krstarice i nuklearne podmornice. Ove rakete nemaju pandana u svetu. Hipersonične rakete se razvijaju i u SAD, ali nisu stavljene u upotrebu... Tako da je naša raketa ’Cirkon‘ jedinstveno oružje“, kaže Zverjov.

Povećava se potencijal ruske flote

Mediji su već pisali o tome da će raketu „Cirkon“ dobiti i modernizovane teške nuklearne krstarice projekta 1144M i budući razarači projekta „Lider“, ali za sada se zasigurno zna da i fregate projekta 22350, u koje spada i „Admiral Gorškov“, mogu nositi „Cirkone“, što znači da mogu biti uključene u rešavanje zadataka u borbi protivavionskih formacija, a to značajno povećava borbeni potencijal ruske flote.

„Pri takvoj brzini, praktično nijedan protivvazdušni ili protivraketni sistem nije u stanju da odbije napad ove rakete. To jeste, grubo govoreći, mi smo u ovoj fazi praktično neoborivi“, zaključio je Zverjov.

Ranije je predsednik Rusije i vrhovni komandant Oružanih snaga Vladimir Putin uspešno testiranje supersonične rakete „Cirkon“ nazvao „velikim događajem za zemlju“. Šef Kremlja je istakao da opremanje Oružanih snaga najnovijim sistemima naoružanja, kakvo nema niko u svetu, sigurno i dugoročno obezbeđuje odbrambenu sposobnost zemlje.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala