EMA: Kombinovanje „Sputnjika Ve“ i „Astra Zeneka“? Može biti korisno, proučićemo

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) smatra ideju kombinovanja vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra Zeneka“ interesantnom, ali smatra da ona zahteva pažljivo proučavanje.
„To je veoma zanimljivo istraživanje, koje će, nadamo se brzo biti pokrenuto. Otvoreni smo za mogućnosti davanja prvo jedne, a zatim druge vakcine. Ova strategija može da bude korisna, spremni smo da razmatramo ovakav pristup, jer on može da obezbediti bolju zaštitu od kovida 19“, izjavio je predstavnik Evropske agencije za lekove.
Astra zeneka vakcine - Sputnik Srbija
Ruski fond i „Astra Zeneka“ počinju ispitivanja kombinovane vakcine u tri zemlje

Kako je saopšteno, EMA nastavlja da proučava podatke o ruskoj vakcini protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi moguće registracije u Evropskoj uniji.

Ranije je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio, da će kombinacija vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra Zeneka“ obezbediti imunitet od dve godine.

Gincburg je krajem decembra prošle godine rekao da je Centar „Gamaleja“ predložio kolegama iz Oksforda da dodaju komponentu njihove vakcine komponenti koja ulazi u sastav vakcine „Astra Zeneke“. Oksfordska vakcina će biti dvokomponentna, a to omogućava povećanje snage imuniteta koji će nastati nakon primene ove vakcine i produžiti trajanje zaštitnog dejstva ovog preparata.

Prema njegovim rečima memorijske ćelije će se zbog upotrebe takve dvokomponentne hibridne vakcine mnogo bolje formirati, a vakcina će, shodno tome, štititi vakcinisanu osobu ne 3-4 meseca, već najmanje dve godine, mada će, naravno, biti potreban dodatni rad da bi se to eksperimentalno dokazalo.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala